Prosize kapsule

Ček za autorska prava na Supermena prodat za 160.000 dolara

Ček na 412 dolara koji je kompanija “DC Comics” izdala kako bi kupili prava na Supermena i druge radove Džerija Sigela i Džoa Šustera prodat je na onlajn aukciji za 160.000 dolara.

Izvršni direktor sajta “ComicConnect.com” Stiven Fišler rekao je da je ček iz 1938. godine prodat preko Interneta anonimnom kupcu.

“Dve osobe su se nadmetale za ček”, rekao je on o nadmetaju koje je cenu od jednog dolara na početku prošlog meseca podiglo do neverovatnih 160.000 dolara.

Na čeku je navedeno da je tvorcima “Čoveka od čelika” plaćeno 130 dolara za prava na korišćenje njegovog lika, dok je ostatak uplaćen za druge radove Sigela i Šustera.

Šuster i Sigel stvorili su lik Supermena još kada su bili tinejdžeri u Klivlendu početkom 1930-ih. Supermen se prvi put pojavio u “Ekšn komiksu” iz aprila 1938. godine.

“Koncept superheroja rođen je sa Supermenom. A ček od 130 dolara (na prava za Supermena) stvorio je miltimilionsku industriju”, rekao je Rojtersu drugi osnivač “Comic Connect”-a aludirajući na Betmena, Spajdermena i Iksmena koji su došli posle Ccoveka od čelika.

Agencije prenose da je Šuster bio siromašni dostavljač kada se 1978. godine pojavio prvi film o Supermenu koji je postao hit, posle koga je usledilo još filmova i verzija “Superžene”. Ček je promenio nekoliko ruku zbog prave rasprave oko autorskih prava koja ni danas nije rešena, potom je poništen ali ga je jedan od zaposlenih u “DC Comics”-u sačuvao.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar