Prosize kapsule

Preokret u istražnom procesu protiv Megauploada

Međunarodna akcija vođena od strane američkog FBI-ja protiv Megauploada i njegovog vlasnika Kima Dotcoma i njegovih pomoćnika pokazuje sve više pravno-policijskih propusta, a o najnovijem izveštava novozelandski New Zealand Herald.

Naime, prema njihovom pisanju, virdžinijski sudija Liam O’Grady izrazio je veliku rezervu po pitanju da li će se zapravo ikada i održati ikakvo suđenje u ovom predmetu.

Prema američkom zakonu da bi se održalo suđenje, ključna je optužba za kriminalnu zaveru – bez optužbe koja sa sobom nosi maksimalno pet godina zatvora, FBI ne može zadovoljiti uslove potrebne za izručenje  Dotcoma sa Novog Zelanda. Napomene sudije O’Gradyja navodno su iskrsnule tokom rasprave o tome šta učiniti sa podacima sa Megauploada (sada je i to kritično – FBI okolo šalje obaveštenja da se slobodno mogu brisati, vlasnici podataka i aktivisti grupe poput EFF-a tome se oštro protive pre svega zbog neodređeno velikog broja posve legalnih podataka njihovih vlasnika koji su takođe bili na Megauploadovim serverima zajedno i sa onim navodno ilegalnim).

Advokat Megauploada na preliminarnom saslušanju utvrdio je da se optužbe protiv kompanije uopšte ne mogu ni povesti u SAD-u jer kompanija nije pod njihovom jurisdikcijom, činjenica koju su mnogi uočili još tokom prvih vesti o gašenu servisa. Zastupnik optužbe tvrdi da sama kompanija nije ni bitna jer je cilj istrage sam Kim Dotcom, fizička osoba, a koja ima u vlasništvu 68% deonica Megauploada.

Sve se više spominje i mogućnost suđenja na Novom Zelandu, a u tom slučaju bi se podigle tužbe samo protiv kršenja autorskih prava. I u tom slučaju, stvari za tužitelja ne stoje dobro – pitanje je da li bi onda eventualni dokazi koje je skupila FBI-jeva istraga uopšte bili prihvatljivi novozelandskom sudu.

Uopšteno se procedure oko suđenja Dotcomu i čitava operacija Megaupload pokazuju kao sve očitiji primeri pravnih nespretnosti pa se stiče utisak da je na čitavom slučaju i to vrlo visokog profila radio neki drugi ili treći ešalon FBI-jevaca i tužitelja.

Sa druge strane, Kim Dotcom ima sve više razloga za razmišljanje o eventualnom skorom podizanju tužbe protiv FBI-ja zbog zatvaranja Megauploada…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar