Prosize kapsule

Western Digital razvija hibridne diskove

Western Digitalov CEO John Coyne potvrdio je da kompanija radi na razvoju hibridnih diskova. Hibridni diskovi predstavljaju zanimljivu kombinaciju klasičnog diska sa magnetskim pločama i manjom količinom NAND flash memorije u istom kućištu, kako performansama i kapacitetom tako i cenom u odnosu na “punokrvna” SSD rešenja.

Od većih proizvođača diskova, osim Samsunga niti jedan do sada nije imao prevelikog uspeha sa SSD modelima, a jedino Seagate u ponudi ima hibridni disk Momentus XT kapaciteta 750 GB sa 8 GB SLC NAND memorijom. Seagateu bi se tako uskoro mogao pridružiti i Western Digital, a njemu u razvoju hibridnih diskova uveliko pomaže nedavno preuzimanje kompanije Hitachi GST i njeno iskustvo u flash memoriji i SSD-ovima.

Iako do sada nisu bili značajnije zastupljeni, hibridni bi diskovi mogli biti rašireniji u bližoj budućnosti kao treća alternativa u odabiru sistema za pohranu podataka – do sada je izbor bio isključivo na sporijim, jeftinijim i sa većem kapacitetom klasičnim diskovima ili bržim, štedljivijim i skupljim SSD-ovima manjeg kapaciteta. Hibridne diskove već razmatraju brojni proizvođači ultrabookova u kojima je ugradnja klasičnog diska problematična zbog vrlo ograničenih dimenzija i potrošnje, dok SSD-ovi često kupcima ne nude dovoljan kapacitet.

 

Western Digital među ultrabookovima očigledno vidi priliku za osvajanje novog tržišta i rast isporuka, ali još nije poznato kada u prodaji možemo očekivati i prve modela hibridnih rešenja.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar