Prosize kapsule

Njujork ograničava prodaju gaziranih pića

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg namerava da ograniči prodaju sokova i gaziranih pića u restoranima, bioskopima, stadionima i sportskim halama, na najviše pola litra po čaši, u vidu borbe protiv preterane gojaznosti koja predstavlja veliki problem u Americi.

Njujorški gradski sekretarijat za zdravstvo će taj predlog predstaviti Odboru za zdravstvo 12. juna, posle čega će biti doneta konačna odluka. Odluka je jedna u nizu mera u borbi protiv gojaznosti, koja može da dovede do pojave dijabetesa i ozbiljnih srčanih problema.

“Ljudi će videti da je to u njihovom interesu i to će se pretvoriti u trend u celoj Americi”, rekao je zamenik gradonačelnika Hauard Volfson.

Njujork je već 2008. godine uveo pravilo po kome su restorani dužni da u svojim menijima pored svakog jela i pića označe i broj kalorija, dok je Blumberg svojom odlukom pet godina ranije zabranio da se u školama nalaze mašine koje prodaju gazirana pića.

"Uterivanje" zdravlja u Njujorčane: Majkl Blumberg

Posetioci restorana će i dalje moći da naruče koliko žele sokova i gaziranih pića, samo im oni neće biti posluženi u čašama većim od pola litra. U Americi se čaša od pola litra koka kole u restoranima brze hrane smatra malom, pošto srednja i velika prelaze 0,7 litara, pa sve do litra.

Najava njujorških vlasti je već doživela kritike, pa je tako portparolka kompanije Koka Kola Kirsten Vit Veb rekla da su Njujorčani “pametniji od svog sekretarijata za zdravstvo”.

“Oni sami mogu da odluče o piću koje kupuju. Nadamo se da će građani Njujorka glasno da se suprotstave ovoj proizvoljnoj odluci”, dodala je ona.

Sličnog je stava i portparolka MekDonaldsa Heter Oldani koja kaže da zdravstveni problemi sa kojima se suočavaju Amerikanci ne mogu da se reše jednostranim merama.

“To je ozbiljno i kompleksno pitanje i zahteva mnogo saradnju i sveobuhvatan pristup”, navela je portparolka MekDonaldsa.

Procenjuje se da u SAD više od 35 odsto odraslih i 17 odsto mlađe populacije, što je oko 90 miliona ljudi, pati od preterane gojaznosti.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar