Prosize kapsule

Google odgovara na tužbe – probajte druge

Od Googlea je stigao retko iskren odgovor na prilično žestok napad Jeffreya Katza, direktora Nextaga, koji je u tekstu za Wall Street Journal izjavio da Google nepošteno manipuliše rezultatima pretraga, pa ih je optužio i za monopol.

Za one koji prate, Google se manje-više „oduvek“ optužuje da kao više rangirane odgovore na zadate pretrage daje one koji možda i nisu najrelevantniji za korisnika, ali jesu za one koji plaćaju Google-u oglase. Po Katzu, Nextag je skupljao podatke o prometu koje je predao senatskom pravosudnom komitetu prošle godina i po kojima se navodno vidi da je Google napravio promene na algoritmu za pretraživanje koje dokazuju njegove tvrdnje, kojih je usput rečeno vrlo mnogo i za koje savetujemo proučavanje članka u Wall Street Journal-u.

Na ove optužbe brzo je odgovorio Amit Singhal, Google-ov Senior Vice President of Engineering, koji jednostavno tvrdi da Katz, prosto rečeno, priča gluposti. Iako ne poriče promene u algoritmu, koji se ionako neprestano razvija, po Singhalu se to radi baš za dobrobit korisnika i nema nikakve veze sa konkurencijom.

U gotovo neverovatnom primeru iskrenosti na svom blogu Singhal čak savetuje one kojima se rezultati možda ne sviđaju da probaju druge pretraživačke servise: „… ako se korisnicima ne dopadaju naši rezultati, mogu probati Bing, Yahoo, DuckDuckGo, pa čak i Google Minus Google. „. I to sve sa linkovima konkurenciju.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar