Prosize kapsule

Za korišćenje skypea u Etiopiji zatvor do 15 godina

Vlasti Etiopije zabranile su korišćenje skajpa, direktan video kontakt i razgovor sagovornika putem internet veze, pod pretnjom da prekrišioce čeka zatvor i do 15 godina.

Taj zakon je usvojen 24. maja, prenela je katarska televizija Al džazira, uz napomenu da je međunarodna javnost saznala za to tek mesec dana pošto je pomenuti pravni akt formalno počeo da važi. Predstavnik etiopskih vlasti je rekao da zabrana upotrebe video komunikacije putem interneta odnosi i na servis koji u tom domenu nudi najpoznatiji svetski pretraživač Gugl.

Vlasti u Etiopiji tvrde da je zabrana upotrebe skajpa opravdana jer “doprinosi jačanju nacionalne bezbednosti i obezbeđuje monopol domaćih telekomunikacionih kompanija”.

Taj zakon, kako ističu stručnjaci firme Tečkranč, daje pravo etiopskom ministarstvu telekomunikacija i informacionih tehnologija da odobravaju licence svim nedržavnim firmama koje uvoze inostranu opremu za emitovanje informacija.

Organizacija “Reporteri bez granica” saopštila je, međutim, da jedini etiopski internet provajder, državna kompanija Ethio-telecom – ima mogućnost da nekim korisnicima dozvoli anoniman ulazak u internet mrežu i korišćenje skajpa, iako je to drugim provajderima zabranjeno.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Za korišćenje skypea u Etiopiji zatvor do 15 godina

Ostavite komentar