Prosize kapsule

Dvoje Iranaca osuđeni na smrt zbog konzumiranja alkohola

Iran će izvršiti smrtnu kaznu nad dve osobe za koje je sud po treći put ustanovio da su konzumirale alkohol, što je po zakonima te zemlje strogo kažnjivo, a u slučaju višestrukog prestupa presuđuje se i kazna egzekucije.

Sudija Hasan Šarijati izjavio je da su te dve osobe, čiji identitet nije saopšten, do sada dva puta osudjivane na kaznu od po 80 puta udaraca bičem. On je rekao da je njima smrtnu kaznu izrekao Vrhovni sud Irana, javio je Frans pres.

Prema šerijatskom pravu koje se primenjuje u toj zemlji, od završetka revolucije 1979. za ispijanje alkohola se izriče bičevanje i to maksimalnih 80 udaraca, ukoliko je osudjeni prvi ili drugi put proglašen krivim. Treća presuda po istoj optužbi povlači smrtnu kaznu, a ukoliko se osuđenik pokaje, ona može biti preimenovana u bičevanje.

Izuzeće od krivične odgovornosti za konzumiranje alkohola u Iranu jedino imaju pripadnici hrišćanske zajednice, ukazao je AFP. Iranski sud je poslednji put izrekao smrtnu kaznu po ovoj optužbi 2007. godine, ali je preinačena pošto se osudjeni pokajao.

Uprkos strogim sankcijama, između 60 i 80 miliona litara alkohola se svake godine prokrijumčari u Iran, od čega policija uspe samo četvrtinu da zapleni.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar