Prosize kapsule

Microsoft priznao jednu grešku!?

Kao bomba je odjeknula vest da je Microsoft Online Services Division otpisao vrednost od 6,2 milijarde dolara za njihov četvrti fiskalni kvartal ove godine, a koja najvećim delom otpada na aQuantive, kompaniju koju je Microsoft kupio 2007. za 6,3 milijardi dolara. Radilo se o agenciji za digitalno oglašavanje koja je trebala pomoći ekipi u Redmondu da sustigne Google na polju online oglašavanja. Kao što svi znamo, to se nikada nije dogodilo, a mnogi su još prije pet godina rekli i da neće.

Otpis je sada, pet godina kasnije posve izbrisao vrednost ove akvizicije koja nije nešto ni doprinijela rastu Microsoft-a. Takođe, ovo će bitno promeniti rezultate poslovnog tromesečja koji su se trebali završiti sa neto dobitkom od 5,25 milijardi dolara, što se sada sigurno neće dogoditi.

Iz Redmonda poručuju i da su ranije prognoze rasta odeljenja za online oglašavanje bile preterane i da će zapravo biti niže od dosadašnjih.

Od ostalih problematičnih kupovina koje je Microsoft napravio u zadnjih desetak godina i na koje je potrošio manje ili više suludo goleme svote novca možemo izdvojiti još i Massive, Danger, LinkExchange, Great Plains, FAST Search and Transfer i, naravno, Skype.

Ukratko o svakoj od ovih kupovina:

Massive je, za one koji su zaboravili, kompanija koja se specijalizovala za oglašavanje u igrama. Ko se seća, pre pet-šest godina svi su govorili o tome kako se mora „modernizovati oglasni prostor u igrama“ i pojavilo se zaista jedan broj igara koje su imale oglase, a za te oglase su neke kompanije čak i platile da se tu pojave. Massive je bio jedan od onih koji su jahali na tom valu „modernizacije“, a Microsoft ih je 2006. kupio za 280 milijona dolara te na taj način „modernizovao“ osnivače i suvlasnike kompanije, ali sebe baš i ne. Oglašavanje u igrama nikada nije krenulo kako se predviđalo i Massive je ugašen u 2010. jer nije donosio ni izbliza prihode koji su se očekivali.

Kin – posljedica kupovine Danger-a bio je Kin koji je povučen sa tržišta dva meseca nakon predstvljanja

Danger je kompanija koja se specijalizovala za mobilni softver i usluge, a koja je trebala Microsoft-u pomoći da napravi svoj mobilni koji će ‘’satrti’’ konkurenciju. Naime, kad su bili sami, dangerovci su bili prepuni ideja i u usponu, ali kada ih je za 500 milijona dolara kupio Microsoft tokom 2008. – sve se nekako odjednom promenilo. Zaduženi su bili za razvoj Kina, mobilnog telefona koji je Microsoft povukao posle svega dva meseca na tržištu. Problem je bio što su se u Microsoft-u trebali takmičiti sa projektom Windows Phonea 7 i ostaje nejasno zbog čega su uopšte kupljeni.

Great Plains – milijardu dolara za softver koji se na kraju nije prodavao

Great Plains, kompanija koja je u SAD poznata po svom softveru za računovodstvo kupljena je od strane Microsoft-a krajem 2000-te za nekih 940 milijona do 1,1 milijardu dolara. U Microsoft-u su se nadali da će im ova akvizicija doneti nekih 10 milijardi prihoda godišnje, ali na kraju se ispostavilo da odeljenje kojem sada pripada donosi milijardu dolara prometa, a i to zbog prodaje Dynamcis CRM-a, koji je zapravo interno razvijen u Microsoftu, a ne od samog Great Plains-a.

FAST Search and Transfer – ne toliko poslovni, koliko PR promašaj. Malo nakon kupovine, kancelarije je okupirala policija zbog prevare i pronevere

FAST Search and Transfer, norveška kompanija kupljena 2008. za 1,2 milijarde dolara, a nakon toga je usledio skandal kada je nakon par meseci prostorije kompanije okupirala norveška policija zbog optužbi za pronevere i prevaru. Uprkos tome, sa poslovnog stanovišta ova je trgovina bila isplativa za Microsoft jer je FAST sve važniji deo Microsoft-ovog SharePoint paketa.

Za razliku od ostatka liste, Skype se još nije potvrdio kao definitivni promašaj. Kupljen je prošle godine za 8,5 milijardi dolara. Najzanimljivije je u svemu tome da je 48 sati pre Microsoft-ove kupovine, ukupna tržišna vrednost kompanije bila manja od 7 milijardi dolara. Sada, godinu dana kasnije, još nije jasno koliko uopšte prihoda Skype donosi Microsoft-u iako je ovaj uložio dodatni novac u razvoj potrebne infrastrukture koja uistinu jest poboljšala kvalitetu usluge.

Iako je Skype i dalje najpopularniji program te vrste na svetu, njegovo mesto u Microsoft-ovom „eko-sistemu“ još nije posve jasno. Stoga, iako ga se za sada ne može još otpisati kao definitivni promašaj Microsoft-a, mi bismo se sa ove distance kladili da je, za taj novac, jedan od jačih kandidata.

©Muskimagazin.com

 

 

Slični tekstovi

Ostavite komentar