Prosize kapsule

Kazna za sastavljače testova zbog pitanja o Karleuši

Foto: Panoramio

Dekan Filozofskog fakulteta u Nišu Goran Maksimović potvrdio je da će profesori koji su sastavljali test opšte informisanosti na prijemnom ispitu na odseku za filozofiju biti disciplinski kažnjeni zbog njegovog sadržaja i pitanja koje podrazumeva poznavanje pesama Jelene Karleuše.

U spornom testu, koji je imao 20 pitanja, nalazilo se i pitanje – “Novi hit Jelene Karleuše u naslovu pominje biblijske gradove: a) Nazaret i Vitlejem b) Jerusalim i Jerihon c) Sodomu i Gomoru”. Na to pitanje nijedan od dvadesetak studenata nije dao odgovor.

“Profesori koji su radili na testu biće novčano kažnjeni u skladu sa disciplinskim pravilnikom. I ranije se dešavalo da testovi opšte informisanosti budu zbir gluposti profesora i asistenata, ali sa ovakvim pitanjima dara je prešla meru. Ne može neko da ostane ispod crte zato što ne sluša muziku Jelene Karleuše”, rekao je Maksimović.

On je još kazao da Zakon o visokom obrazovanju ne reguliše detaljno postojanje, vrstu i sadržaj testova na prijemnom ispitu, već to čine fakulteti svojim aktima. Potvrdio je da će Filozofski fakultet što pre pokrenuti postupak za ukidanje testova opšte informisanosti na svim njegovim odsecima.

“Učinićemo sve da ovi testovi budu ukinuti već sledeće školske godine, kada će se obaviti reakreditacija studijskih programa na fakultetu”,  rekao je on.

Maksimović je dodao da na Filozofskom fakultetu postoji deset odseka, a da testovi opšte informisanosti postoje samo na humanističkim naukama, gde se uz njih polažu i testovi znanja. Na prijemnim ispitima na svim filološkim odsecima polažu se samo testovi znanja.

On je ocenio da je ovakvim pitanjem na testu za studije filozofije upućena pogrešna poruka potencijalnim studentima o tome kakav bi njihov profil trebalo da bude, a ozbiljno je naneta šteta fakultetu. Apelovao je na javnost da ne donosi sud o ovom fakultetu prerano i samo na osnovu ovog testa jer to “nije prava slika” ove visokoškolske ustanove.

U testu opšte informisanosti na departmanu za filozofiju ovog fakulteta nalazila su se i pitanja: gde je održana ovogodišnja Evrovizija, da li je replika “Nikad nije lupus” iz serije “Doktor Haus” ili “Uvod u anatomiju” i koje je veroispovesti glumac Tom Henks.

Najrazličitija, pa i nesvakidašnja pitanja našla su se i u testovima opšte informisanosti za buduće sociologe, psihologe, istoričare i pedagoge. Sociolog kulture Đokica Jovanović je ocenio da bi bilo najbolje ukinuti sve testove opšte informisanosti jer ne postoji konsenzus o tome šta takva informisanost podrazumeva. Ukoliko testovi ostanu trebalo bi da budu vezani za oblast za koju se budući studenti opredeljuju.

“Pitanje vezano za Karleušu samo je još jednom dokazalo estradizaciju nauke i komercijalizaciju obrazovanja u Srbiji, koje su uzele maha”, rekao je Jovanović, inače profesor Filoziofskog fakulteta u Beogradu.

A ona samo ćuti i uživa u ničim izazvanoj popularnosti

On je dodao da niški Filozofski fakultet nije tipičan primer ovakve pojave i trenda.

“Neuporedivo je gora situacija na nekim privatnim univerzitetima kod nas, koji u obrazovanje na velika vrata uvode estradno delovanje, promovišu taj vid ponašanja, pa i angažuju profesore iz estradnog sveta”, kaže on.

Izvor: Beta

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar