Prosize kapsule

Oštećena Firefox-ova reputacija?

Jedan od Firefoxovih programera po imenu Jono DiCarlo na svom blogu se požalio kako je Mozillin “RapidRelease” proces, odnosno strategija čestih nadogradnji po uzoru na Google Chrome, dala za rezultat da mnogi Mozillini korisnici prelaze na druge pretraživače.

DiCarlo je iz svog osobnog iskustva sa običnim i zapravo bivšim korisnicima Firefox-a stekao dojam da se većini odnosno u njegovom slučaju nikome nije svidela nova politika izbacivanja nadogradnji.

Njegova iskustva sa bivšim korisnicima Firefoxa su ista – “Voleo sam Firefox, ali sam se prebacio na Chrome zato što su ekstenzije koje sam koristio prestale da rade” ili “Prebacila sam se na Chrome jer je Firefox konstantno tražio da ga ponovo pokrenem”. Zanimljivo je da su, prema DiCarlovim rečima, Mozillu na ovakav razvoj situacije upozoravali mnogi članovi razvojne zajednice, ali vrh Mozille odlučio je ignorisati ova upozorenja. Protivnici RapidRelease programa ignorisali su pod izgovorom da se radi samo o vrlo glasnoj manjini odnosno korisnicima koji se iracionalno boje promena.

Mozillin programer kaže da je zaključio da su promene korisničkog interfejsa softvera zapravo vrlo loše po korisnike, odnosno da bi trebale biti implementirane tek kada je to neizbežno. Takođe kaže da je naučio da kada softverske kompanije postanu dovoljno velike, počinju uzimati korisnike zdravo za gotovo. Umesto da se fokusiraju na potrebe i želje korisnika, kompanije (a tu verovatno misli i na Mozillu) počinju tretirati korisnike kao pijune u borbi protiv neke druge kompanije.

Mozillin RapidRelease projekat je dobar primer za to. Kompanija je tu u kontekstu nadogradnji pokušala da kopira Google-ov Chrome, ali učinila je to loše i oterala korisnike. Naime, dok je Chrome od početka zamišljen tako da se često pozadinski nadograđuje bez lične intervencije korisnika, kod Firefox-a je proces nadogradnje značajno drugačiji – traži nekoliko ponovljenih pokretanja, izbacuje različite sekundarne prozore kao i to da često uništava kompatibilnost sa ekstenzijama po kojima je Firefox poznat i među mnogim korisnicima omiljen.

Ukratko, DiCarlo smatra da je RapidRelease projekt uništio Firefox-ovu reputaciju među korisnicima. Detaljnije o svemu pročitajte na njegovom blogu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar