Prosize kapsule

Kamera koja snima milion slika u sekundi (VIDEO)

Kamera omogućuje snimanje pojedinih stanica koje se kreću kroz sistem brzinom od 4 metra u sekundi

Istraživači na Univerzitetu Kalifonija u Los Angelesu (UCLA) razvili su kameru koja omogućuje snimanje 36,7 miliona slika u sekundi, odnosno brzina okidača je 27 pikosekundi.

To je uvjerljivo najbrža i najosetljivija kamera do sada razvijena, a prvenstveno je namenjena korišćenju u kombinaciji sa optičkim mikroskopom radi proučavanja stanica. Za postizanje ovakvih brzina okidanja CCD i CMOS senzori nisu prikladni, tako da je mikroskop sa integrisanom kamerom koristi tehnologiju STEAM (Serial Time-Encoded Amplified Microscopy) koja je razvijana na UCLA 2009.

U osnovi se ta tehnologija temelji na kratkim laserskim impulsima koji se reflektuji od objekata koji se posmatraju, a zatim se taj laserski impuls “uhvati” uz pomoć brzih optičkih detektora sa samo jednim pikselom, te je cela slika obrađena uz pomoć odgovarajućih procesora.

Krajnji rezultat je kamera koja omogućuje snimanje pojedinih stanica koje se kreću kroz sistem brzinom od 4 metra u sekundi sa kvalitetom koja se može uporediti sa statičkim snimcima načinjenim klasičnom kamerom temeljenom na CCD senzorima. Uz pomoć odgovarajućih algoritama takvi mikroskopi omogućuju automatsko rano otkrivanje retkih čestica, poput raka.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar