Prosize kapsule

Milion dolara odštete zbog rasističke zabrane ulaska na bazen

Grupa crne i hispano dece iz Filadelfije podeliće više od milion dolara odštete, koju mora da isplati jedan gradski plivački klub, koji je odbio da ih primi zbog rasne pripadnosti.

Kako prenosi Foks Njuz, 73 dece i njihovi roditelji, kao i organizatori dečjeg kampa, dobiće 1,1 milion dolara od Veli kluba, saopštilo je američko ministarstvo pravde.

“Nikome ne mogu da budu uskraćena prava da koristi bazen zbog boje kože”, izjavio je pomoćnik državnog tužioca za gradjanska prava Tomas Perez.

Incident se dogodio 2010. godine, kada je grupa dece iz Filadelfije preko kampa “Kreativni koraci” došla na jedan od bazena u Veli klubu, gde je trebalo da učestvuje u osmonedeljnom programu kampa.

Odmah po dolasku dece, čuli su se rasističke uvrede, a neki članovi kluba su odveli drugu decu sa bazena po dolasku Afroamerikanaca i Latinosa.

Nekoliko dana kasnije, klub je otkazao dalji boravak dece i raskinuo ugovor sa kampom, vrativši novac koji je uplaćen. Zvaničnici Veli kluba su saopštili da je to učinjeno jer nije bilo dovoljno spasilaca za 65 dece, od kojih mnoga nisu znala da plivaju.

Predsednik kluba Džon Disler je tada dodatno podigao tenzije, rekavši da bi toliko nove dece “promenilo izgled i atmosferu u klubu”. On se kasnije izvinio zbog te izjave, uz opasku da nije iskoristio najbolje reči u obraćanju javnosti.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar