Prosize kapsule

iPad robot kao vaš dvojnik (VIDEO)

Telepresence je izraz koji su skovali marketinški stručnjaci kako bi lakše prodali sisteme za videokonferencije. Ali kad opremu za videokonferencije smestite na robota sa točkovima nalik na Segway, izraz polako dobija smisao: kad vaše kolege vide vaše lice na robotu koji se sam kreće po kancelariji, uz dosta mašte mogu zamisliti da ste to vi.

A kako vi upravljate tim robotom, i vi imate osećaj kao da ste u kancelariji iako se nalazite negde drugde… Zastrašujuće? Ni izdaleka toliko kao kad zamislite da robotom upravlja – vaš šef…

Robot iz te istinite horor priče zove se jednostavno Double a košta samo dve hiljade dolara. Nažalost, ne možete ga kupiti jer je rasprodat već u pretprodaji (jesu li ga pokupovali zli šefovi? to ne znamo, ali jesmo li vam rekli da se kreće bešumno? brrrr…) pa ako ga naručite odmah, dobićete ga tamo negdje u 2013. Cena je tako niska zato što umesto sofisticirane telepresence opreme Double koristi običan iPad: „lice“ robota je ekran iPada a na njemu se prikazuje slika koju snima kamera drugog iPada, preko kojeg se i upravlja Doubleom. Loša vest (nema veze sa šefom): iPad nije uračunat u cenu.

Za razliku od vašeg šefa, Double je težak 7 kilograma, visok je nekih metar-metar i po (visina mu se  može podešavati daljinski, kako bi vam mogao zaviriti preko ramena da vidi što radite) i inteligentan je: može sam prepoznati i izbeći prepreke, čak i ako ga vaš šef vodi ravno na njih.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar