Prosize kapsule

Na Tajlandu nasilne studente šalju u vojni kamp

Vlada Tajlanda, suočena sa sve učestalijim nasiljem u koledžima, odlučila je da izgrednike šalje u specijalni vojni kamp, severno od Bangkoka.

Zbog sve većih razmirica bandi, čiji su članovi studenti koledža naoružani pištoljima, mačetama i bombama ručne izrade, ulice Bangkoka izložene su svakodnevnom teroru.

Pripadnici bandi sada se pod prisilom šalju u gerilski vojni kamp severno od Bangkoka. Policija Bangkoka je saopštila da je samo ove godine zabeleženo više od 1.000 uličnih obračuna, u kojima je poginulo nekoliko studenata i slučajnih prolaznika.

“Deset procenata studenata nisu dobri kada dođu u kamp, a i kada iz njega izađu oni neće biti dobri. Oni uopšte ne prihvataju sistem. Ali, za 90 procenata njih ovo će doneti rezultat, čak i ako to znači da oklevaju pre nego što se upuste u borbu. Kamp će ih barem naterati na razmišljanje”, kazao je Vančana Savasde, zamenik portparola tajlandske vojske.

U kampu na desetonedeljnom kursu učestvuje 150 studenata iz 30 različitih koledža. Neki od njih su primorani da ga pohađaju zbog svoje nasilne prošlosti, dok se drugi upisuju dobrovoljno.Tinejdžeri su u kampu suočeni sa pravom vojnom obukom, vežbama iz oblasti timskog rada i grupnim diskusijama.

“U početku oni uvežbavaju disiplinu – buđenje na vreme, obroci na vreme…Teži deo je da se nateraju da poštuju sebe, druge ljude i društvo”, opisao je Vijak Kesuda, glavni instruktor u kampu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar