Prosize kapsule

Apple udara na Pandoru

Apple navodno uslugu internet radia planira ponuditi u okviru iTunesa

Ove nedelje objavljeno je kako Apple u pripremi ima servis kojim bi konkurisao internet radiu Pandora i sličnim uslugama. Apple-ova usluga bila bi ugrađena u iTunes, a korisnicima bi omogućavala kreiranje virtualnih radio stanica zasnovanih na nekom izvođaču ili pesmi.

Jednaku uslugu nudi i Pandora, koja muzičkoj industriji plaća po svakoj odslušanoj pesmi, a ove glasine nepovoljno su delovale na kompanijine akcije. Po objavi da bi im Apple mogao postati konkurencija, Pandorine akcije preko noći su pale za 17%. Jedan od razloga je taj što bi Apple-ova usluga navodno bila besplatna a prihode bi ostvarivala preko oglasa. Nepovoljan podatak za Pandoru je i taj što servisu 45% korisnika pristupa preko uređaja sa iOS-om. Apple-ova usluga navodno će u inicijalnom obliku biti namenjena uređajima zasnovanim na iOS-u, a kasnije bi došla i na računarima sa OS X-om i Windows operativnim sistemina.

Pandora trenutno ima 72-postotni udeo na američkom tržištu online radia, ali sa većim brojem korisnika povećava se i iznos koji kompanija plaća vlasnicima autorskih prava. Pandori je u interesu privući veći broj korisnika koji će plaćati premium uslugu.

Vreme će pokazati šta će biti sa Pandorom.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar