Prosize kapsule

Albanija pretvara komunističke bunkere u hostele

Albanija je odlučila da na stotine hiljada neiskorišćenih betonskih bunkera iz komunističkih vremena pretvori u nešto korisno. Tačnije, neke od njih.  

Naime, grupa nemačkih i albanskih studenata pokušava da neke od njih pretvori u hostele.

U priobalnom albanskom gradu Tale, oko 50 kilometara udaljenom od Tirane, deset nemačkih i deset albanskih univerzitetskih studenata rade na jedinstvenom turističkom projektu. Pretvaraju bivši bunker u hostel koji će moći da “udomi” osam turista, piše nemački Špigl.

Turisti će moći da bace pogled na okolni pejzaž kroz puškarnice, a spavaće ispod 1,3 metra debelih betonskih kupola.

Bivši albanski komunistički vođa Enver Hodža svojevremeno je naredio izgradnju oko 750.000 bunkera širom zemlje tokom sedamdesetih i osamdesetih godina zbog straha od strane invazije. Bunkeri su svedočanstvo neverovatne paranoje albanskog diktatora, navodi Špigl.

Sada, albanska studentkinja Iva Štrepi želi da promeni ulogu odbojnih sivih “igloa” tako što će ih preurediti i od njih napraviti hotele. Za sada je plan da se preuredi jedan, ali bi to uskoro moglo da se promeni.

Ivin profesor primenjene umetnosti Markus Pretnar sa Univerziteta Majnc kaže da mu se ideja toliko svidela da je želeo da to sprovede u praksi. Studenti na njegovom seminaru razvili su projekat.

Pretnar smatra da Albanija ne zna kako da adekvatno odgovori na sve brži razvoj turizma.

“Treba samo da pogledate kako izgledaju obale u Albaniji i susednoj Crnoj Gori i shvatićete da je prebrzo izgrađeno previše objekata”, navodi Pretnar.

Nemačko-albanski projekat primarno treba da koristi lokalnom stanovništvu. Bunker koji studenti preuređuju u ugodan “iglo” hostel je tek prototip. Postavlja se drveni pod, dušeci za ležanje, kupatilo i mala kuhinja.

Ukoliko se turistima svidi, mnogi drugi bunkeri mogu da budu preuređeni i pretvoreni na isti način. “Ima ih svuda. U planinama, prirodnim rezervatima, gradovima i u selima”, navodi Pretnar.

Zvanično bunkeri pripadaju ministarstvu odbrane, ali prava na korišćenje su data pojedincima koji poseduju zemlju na kojoj su napravljeni.

Jedna noć u ovakvom bunker hostelu trebalo bi da košta manje od osam evra.

Albanska ekonomija nije se oporavila posle pada komunističkog režima 1990. godine. Poslednjih godina, ipak, Balkan je postao vruća turistička destinacija, a ljudi širom sveta dolaze i otkrivaju region. Albanija je veoma popularna solo putnicima takozvanim bekpekersima.

“Želimo da vidimo Tiranu i da vidimo plaže i planine”, kaže Artur Šok (26) kurir iz Berlina, koji će sa dvoje prijatelja i rancima da krene put Balkana. Oni će biti prvi gosti bunker hostela, a Šok jedva čeka da vidi neobični smeštaj.

“Praktično je na plaži. Najbolja lokacija. A i sigurno je bolje spavanje u njemu nego u šatoru”, kaže Šok.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar