Prosize kapsule

Nezakonito špijuniranje Dotcoma?

Prisluškivali čoveka, a nisu imali nalog za to

Od slučaja koji je trebao predstavljati istorisku prekretnicu u borbi državnih agencija protiv piraterije na internetu, slučaj Megaupload sve se više pretvara u potpuni fijasku policije, tajnih službi i sudova na više kontinenata.

Najnoviji razvoj događaja se tiče jučerašnje odluke novozelandskog premijera da pokrene istragu protiv državne obaveštajne agencije zbog verovatnog ilegalnog špijuniranja Dotcoma. Prisluškivanje je navodno sproveo GCSB (Government Communications Security Bureau) u sklopu januarskog zatvaranja Dotcoma, izbacivanja iz kuće, plenidbe nekretnina i novaca na bankovnim računima i zatvaranje Megaupload servisa.

Kako su Dotcom i suoptuženi Bram van der Kolktheir i njegova porodica stanovnici Novog Zelanda (ne i državljani), prema novozelandskom zakonu za prisluškivanje njihove komunikacije potreban je nalog potpisan od samog premijera. Premijer John Key tvrdi da nikada nikakav nalog za njihovo prisluškivanje nije dobio, niti potpisao, niti ga je iko izvestio da to planira napraviti.

Key je dodao da je „šokiran“ kada je prošli nedelje shvatio da je uhvaćenog Dotcoma (sprovela ga novozelandska policija) prethodilo prisluškivala obaveštajna služba, a da to nije ni od koga odobreno.

Sam Dotcom i njegova tri suoptužena (Van der Kolk, Mathias Ortmann i Finn Batato) trenutno su na slobodi uz kauciju,a prvo saslušanje u vezi Megauploada se očekuje tek u martu sledeće godine.

Do tada bi moglo biti zanimljivih posledica i za policijske službe na Novom Zelandu, ali te posledice bi se mogle osetiti i u Americi.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar