Prosize kapsule

Senegal: Reality show za izbor najboljeg ovna

Svaka nova televizijska sezona sa sobom donosi brojne zanimljive programe. Međutim, kada je Senegal u pitanju, nijedan novitet ne može da se takmiči sa emisijom “Khar Bii”.

Ovce i ovnovi u Senegalu uživaju poseban tretman – vlasnici se prema njima ophode kao prema kućnim ljubimcima, daju im imena i drže ih u kući, čak i u gradovima. Ne treba zato da čudi što je jedna od najpopularnijih televizijskih emisija u zemlji rijaliti šou pod naslovom “Khar Bii” (Ovca).

Šou, snimljen u stilu muzičkog takmičenja “Amerčki idol”, predstavlja izbor za najlepšeg ovna i prikazuje se već četvrtu sezonu za redom. Emituje se više puta nedeljno nekoliko meseci pre kurban-bajrama, važne muslimanske svetkovine koju ovde zovu Tabaski.

Vlasnik ovna koji je proglašen pobednikom u poslednjoj epizodi u sezoni osvoja nagradu, vrednu dva miliona franaka (4.000 dolara), kao i prestižnu titulu “vrhunskog uzgajivača”.

“Neki ljudi vole mačke, drugi pse. Mi u Senegalu volimo ovce”, kaže 27-godišnji stanovnik Dakara koji, prema sopstvenom priznanju, svakodnevno provodi tri do četiri sata sa svojim mezimcem, ovnom po imenu Dogo.

Svaki ovan koji se takmiči u emisiji “Kar Bii” ocenjuje se na osnovu nekoliko fizičkih kriterijuma: za simetriju testisa dobija maksimum pet poena, za kvalitet runa, takođe, pet poena, a za usklađeni hod sa vlasnikom čak 10 poena.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar