Prosize kapsule

Security Overload: Tipovi ljudi u domaćem obezbeđenju

Da li ste primetili kako su radnici obezbeđenja po marketima, bankama, poštama i sličnim mestima mahom neubedljivi likovi kojima ne biste dali ni markicu na koverat da vam zalepe?

Čak mogu da garantujem da biste u slučaju prisustvovanja sceni u kojoj takav radnik obezbeđenja pokušava da uspostavi komunikaciju sa detetom klijenta/kupca komično se bekeljeći, videli makar dve-tri doplatne markice iz prošle serije na njegovom jeziku.

Profil likova iz obezbeđenja na pomenutim mestima mogli bismo svrstati u jednu tri sledeće kategorije.

Golobradi aknasti mladić

Ova vrsta se najčešće sreće u hipermarketima i pojedinim poštama. Odlikuje ih vrlo ozbiljan stav i izraz lica, ali vrlo neubedljiva spoljašnjost. Uniforma visi na njima (ako je reč o sakou, isti izgleda kao da nije ni skinut sa čiviluka) a glomazni toki voki obično čvrsto stežu u oznojanim dlanovima. Način hoda odaje preteranu samouverenost, vrlo često podozrivo gledaju penzionere i druge sumnjive likove, pokrivajući time sopstvenu nesigurnost. Ponekad vam se učini da i logo sikjuriti agencije koji nosi prišiven na uniformu predstavlja priličnu težinu za njegova pleća.

Podvrsta 1a) Golobradi aknasti dežmekasti mladić sa naočarima

Ovakvog lika biste pre očekivali da vidite na gradskom takmičenju iz matematike nego kako neuspešno pokušava da flertuje sa kasirkom supermarketa dok perifernim zamagljenim vidom prati da li sumnjivo lice obavlja aktivnosti van propisanih pravila. Ako se usudite da ga pitate nešto, dobićete vrlo sterilne odgovore potkrepljene objašnjenjima na kojima bi pozavideo i brkati zastavnik prve klase.

Penzioner

Srećemo ga najčešće u pošti. Lepo se uklapa u milje PUPS-a (Penzioneri U Poštama Srbije). Odaje ga uglavnom sedeći položaj (mada isprekidan čestim nepotrebnim ustajanjem) i blago namučeni izraz lica, obojen teskobom, te neurotično pogledavanje na sat. Kao da čekajući da prođe radno vreme očekuje i samo isticanje života.

No, ova vrsta deluje daleko ubedljivije od prethodne, valjda što smo uslovljeni poštovanjem starijih. Ukoliko sobom nose i tradicionalnu stomačinu, plod decenija domaće (čitaj nezdrave) kuhinje i lokalnih kafana, poštovanje postaje veće.Podvrsta 2a) Penzioner žutih brkova, naboranog čela i tamnog tena

Ova podvrsta češće provodi vreme šetajući tamo-amo u očekivanju prilike da zapali cigaretu. Odaju ga teško disanje, usporeni refleksi i promukao glas. Ne voli previše da se upliće u razmatranja narušenih procedura, no uvek je voljan da zapodene razgovor sa slučajnim prolaznikom kako bi makar na tren zaboravio zašto je tu gde jeste. Obično je žilavije građe.

Specijalac

Ovo je već ozbiljna vrsta, česta u manjim filijalama banaka, spremna na akciju u neočekivanim okolnostima. Srednjih godina, oštrog pogleda i refleksa, no pomalo štreberske face. Sa njima nema puno komunikacije, sve se svodi na jednačinu sa jednom nepoznatom. To su obično neostvareni likovi čija je želja da budu ulimat fajteri ili uniformisana lica. No daleko su od toga. Obično nemaju devojku i nisu oženjeni, a ako jesu – burmu ponosno nose. U svakom slučaju, vole da se šale i misle da su prilično komični kada to žele.I šta pomislite dok gledate ovakve face dok čekate u redu na pošti ili kasi hipermarketa?

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar