Prosize kapsule

Izložba “Razotkrivanje tela” od 23. oktobra na Beogradskom sajmu

Neobična izložba „Razotkrivanje tela” od danas pa do 17. marta biće u Srbiji, tačnije na Beogradskom sajmu u Hali 3, a kod nas je stigla iz Ljubljane, gde je bila prethodnih pet meseci. 

Izložba, koju je do sada videlo preko 30 miliona ljudi, obuhvata eksponate u vidu celih ljudskih tela, kao i više od 180 pojedinačnih eksponata, među kojima ćete moći da vidite gotovo sve bitne organe, ali i sisteme organa koji čine ljudski organizam. Reč je o pravim ljudskim telima preminulih ljudi, koji su svoja tela zaveštali u naučne svrhe. Tela su posebnim tehnikama secirana i sačuvana tako da se mogu videti mišići, kosti, nervi i svi drugi organi u originalnom izdanju.

Izložba “Bodies Revealed” nastala je u Atlanti i za vrlo kratko vreme zaintrigirala planetu. Ljudska tkiva očuvana su posebnom metodom koja se zove prezervacija polimerima. Ova metoda podrazumeva najpre potapanje tela u aceton, kako bi se iz njega izvukla sva tečnost. Potom se telo stavlja u vakuumsku komoru, a aceton se zamenjuje silikonom koji se suši, dajući kao rezultat izuzetno očuvana tela.

Pogledajte galeriju:

 

Izložba je podeljena u devet segmenata, a posetioci će moći da vide sve pojedinosti skeletnog, mišićnog, nervnog, respiratornog, cirkulatornog, reproduktivnog, urinarnog i sistema za varenje, kao i integumentarnog odnosno pokrovnog sistema koji čine koža, znojne žlezde, kosa i nokti.

Kustosi će biti eminentni doktori, ali i studenti završnih godina Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji će posetioce provesti kroz svet kakav većina do sada zasigurno nije videla.

Eksponate će publika moći da vidi svakog radnog dana od 10 do 19 sati. Ulaz za odrasle koštaće 950, za studente i penzionere 750, a za osnovce 450 dinara. Porodični paket košta 2.350 dinara, dok je za predškolce ulaz besplatan. Tokom izložbe zabranjeno je pušenje, unošenje hrane i pića, upotreba mobilnih telefona, fotografisanje i unošenje rančeva i kolica za bebe.

©Muskimagazin.com

Ostavite komentar