Prosize kapsule

IC3 upozorava korisnike Androida

Loozfon i FinFisher su samo dva primera kako kriminalci mogu ugroziti sigurnost na Androidu, navodi IC3

FBI-jevo odeljenje Internet Crime Complaint Center (IC3) izdalo je upozorenje korisnicima Androida. Upozoravaju na zloćudni softver koji vreba korisnike Googleovog mobilnog OS-a, a koji je u mogućnosti da ukrade korisničke informacije, odnosno omogući udaljenu kontrolu zaraženog uređaja.

Prvi je Loozfon, a IC3 kaže da se radi o zloćudnom softveru koji se promoviše kroz priliku za rad od kuće. U e-mailu se nalazi link na stranicu sa koje se instalira sam softver. Jednom instaliran, Loozfon krade informacije o kontaktima iz adresara na mobilnom telefonu.

Takođe, upozoravaju i na spyware FinFisher koji omogućava udaljeno upravljanje uređajima. Na mobilne telefone sa Androidom se instalira ukoliko se poseti posebno skrojen link, odnosno ako korisnik otvori lažnu tekstualnu poruku o dostupnoj sistemskoj nadogradnji.

U Googleu su očito svesni problema sa zloćudnim softverom na Androidu. Kompanija je razvila skener zloćudnih aplikacija na vlastitoj infrastrukturi, a uskoro bi i na Google Play sa klijentske strane trebala biti uvedena dodatna zaštita od ovih zloćudnih softvera.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar