Prosize kapsule

Kako su Česi iznervirali Medlin Olbrajt? (VIDEO)

Medlin Olbrajt (75), bivša državna sekretarka SAD, suočila se sa prosrpskim nastrojenim Česima prilikom promocije svoje knjige u prestonici Češke.

Iako su češki mediji tvrdili da su demonstranti u praškoj knjižari Olbrajtovu nazivali svinjom zbog njene uloge na Balkanu, a pogotovo Kosovu, devedesetih godina prošlog veka, na snimku koji je načinjen u knjižari čuje se samo kako besna Olbrajtova maršira napolje demonstrante.

Olbrajtova je u početku mirna, ali brzo ustaje i počinje da viče.

Češki list “Lidove novini” naveo je da su demonstranti iz udruženja “Prijatelji Srba sa Kosova” u utorak u knjižaru “Luksor” došli s namerom da provociraju tokom potpisivanja knjige “Praška zima: Lična priča o ratu i sećanju”, a u kojoj je Olbrajtova, rođena u Pragu, opisala svoje detinjstvo u vreme Drugog svetskog rata.

Na snimku se vidi da demonstranti u rukama drže plakate na kojima na češkom piše “Oteto Kosovo”, a ispod je slika Olbrajtove kako se ljubi sa Hašimom Tačijem, kao i fotografije NATO bombardovanja i albanskih zločina na Kosovu.

Tu je i plakat sa natpisom “Etničko čišćenje u Hrvatskoj”, kao i onaj na kojem piše “IPKO”, što je naziv kosovske telekomunikacione kompanije iza koje stoji njena “Olbrajt grupa”.

Olbrajtova je na trenutak zbunjena što joj umesto na knjige na potpis pružaju CD i plakate, ali ubrzo shvata o čemu se radi i na češkom odgovara da ne želi to da potpiše, na šta joj demonstranti kažu da je i Kosovo njeno delo, kao i knjiga koju potpisuje.

“Da li se vi toga stidite, pa zato nećete da potpišete”, pita Olbrajtovu jedna od demonstrantkinja.

Organizatori su potom izbacili demonstrante, a na mesto incidenta došla je i praška policija koja se ipak nije mešala.

Izvor: Blic

Slični tekstovi

Ostavite komentar