Prosize kapsule

Mladi u Srbiji ne umeju da koriste kontracepciju

Procenjuje se da u Srbiji godišnje oko 10.000 devojaka mlađih od 22 godine uradi abortus, a dr Zoran Stanković iz Instituta za majku i dete ocenjuje da Srbiji nedostaje kontinuirana edukacija mladih kako da se zaštitili od neželjene trudnoće, ali i polno prenosivih bolesti.

On je istakao da mladi znaju da postoji kontracepcija, ali da malo njih ima veštinu da je koristi, da koriste kondom, pilule za kontracepciju, pilulu za dan posle.

Dr Stanković je naglasio da se u svim ozbiljnim društvima iz generacije u generaciju ulaže u mlade u njihovu seksualnost i da mnogo veću ulogu na sebe moraju da preuzmu škola, ali i roditelji.

“U Beogradu polovina roditelja kojima su deca seksualno aktivna ne razgovara sa njima o korištenju kontracepcije, a druga polovina o tome govori sa autoritetom. Možemo da zamislimo kako je u manjim sredinama”, rekao je dr Stanković.

On je dodao da osim roditelja značajnu ulogu ima i škola, ali da kada se pomene uvođenje seksualnog obrazovanja u škole, uvek se dobija isti odgovor da je školski sistem preopterećen.

“Mi danas imamo loše stanje gde je mladima narušeno reproduktivno zdravlje. Posledice toga vidimo godinama kasnije kada počnemo da lečimo sterilitet, kada dođu godine kada planiraju porodicu. Sterilitet je jedna od najtežih posledica prekida trudnoće”, rekao je dr Stanković.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Mladi u Srbiji ne umeju da koriste kontracepciju

  1. Nama nije potrebna edukacija,nama je potrebno da se razbije tabu tema SEX. O tome treba normalno da se prica. Treba ga uvesti i u skolama nako predmet.
    Kod nas je jos uvek SEX nesto cudno i nesvakidasnje. Upravo zbog toga devojke/muskarci ce pre razmisljati kako nesto da povale,a ne kako ce dobiti neku bolestiju.

Ostavite komentar