Prosize kapsule

Siri – lošija verzija Google Voice Search (VIDEO)

Ljudi iz Gizmoda odradili su jednostavan, zanimljiv i uporediv test nove i poboljšane verzije Appleovog Sirija i aktualne verzije Googleovog Voice Searcha.

Doterani Siri stigao je kao deo nove verzije iOS-a 6, a originalno je bio jedan od udarnih i najistaknutijih noviteta kod predstavljanja iPhonea 4S. Google Voice Search je od sredine prošle godine dostupan svakom korisniku smart telefona sa Androidom i princip rada mu je isti – korisnik pritisne odgovarajući taster, izgovori pitanje poput: “Kakvo će sutra biti vreme?”, “Ko glumi u Terminatoru?”, “Gde mi je najbliži italijanski restoran?” ili nešto drugo i softver tada prepozna pitanje i da odgovor (ili prikaže tražene informacije na ekranu).

Međutim, između ove dve aplikacije postoji jedna velika razlika: za Siri znaju svi i deo je pop kulture, a istovremeno ćete se morati dobrano pomučiti da biste pronašli nekoga ko poznaje i koristi Googleovu varijantu istog alata. Logika nalaže da Siri mnogo veću slavu uživa zbog boljeg prepoznavanja govora, kvalitetnijih ponuđenih odgovora i intuitivnijeg ukupnog iskustva, ali Gizmodov test pokazuje da to nema veze sa stvarnošću.

Siri se nije samo pokazao vidno sporijim (na trenutke i nebuloznijim) u traženju odgovora, već u nekim slučajevima od korisnika takođe traži dodatnu interakciju sa kojom ga Google Voice Search ne gnjavi. Dobar primer iz priloženog videa u delu kada novinar pita za lokaciju restorana Brooklyn Kitchen – Google Voice Search smesta otvara Google Maps i prikazuje mu put do najbližeg, a Siri gnjavi da pojasni na koji misli jer ih ima više u gradu. Tu ćemo takođe pridodati sasvim subjektivno mišljenje da je ženski robotski glas u Googleovoj aplikaciji ugodniji od Sirijevog.

Ono što Siri ima, a Google Voice Search ne, suptilna je personalna nota. Appleova aplikacija u svojim odgovorima korisnika oslovljava imenom i ostavlja jači dojam da komuniciramo sa svojim smart telefonom, a ne “samo” inteligentnim komadom softvera koji smo na njega instalirali. Taj osećaj pojačava već i sama činjenica da Siri ima vlastito ime, umesto vrlo generičkog naziva poput Voice Search.

Ovi detalji doista život znače, budući da objektivno lošija aplikacija na kraju dana uživa neuporedivo veću slavu i pretvara se u svojevrsni sinonim za ono što predstavlja. A da za to nema pravog razloga, uverićete se kada pogledate Gizmodov video.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar