Prosize kapsule

U budućnosti nas čekaju kompjuteri od kartona?

Svaki novi računar koji se pojavi na tržištu biva brzo zamenjen još superiornijim modelom, a serveri se danas menjaju na otprilike svake četiri godine. Facebook je odlučio da izazove  kreativce da naprave kompjuter od – kartona. 

Gigant u društvenim medijima sada želi da podstakne studente da se izbore sa “planinama” odbačenog hardvera na đubrištima tako što će napraviti biorazgradivi server koji će moći da se razloži u zemlji i čak koristi kao kompost.

Facebook je tako pokrenuo Open Compute projekat s ciljem da dizajnira jeftine servere od eko materijala i predstavio ga studentima Purdue univerziteta u SAD, najveće institucije koja se bavi proučavanjem tehnologije i inženjeringa.

Kućišta za servere obično su napravljena od čelika koji se može reciklirati, ali je ciljprojekta da se pronađe još održiviji dizajn u potpunosti sačinjen od biorazgradivih materijala.

Studenti Purdue univerziteta provešće vreme proučavajući adekvatno gradivo, pre nego što se podele u timove i počnu da rade na zadacima.

Oni će zati predstaviti svoje ideje sudijama i pobednički tim će dobiti finansije za izradu prototipa.

“Mislimo da u ovome leži ogroman potencijal, budući da se serveri menjaju na svake dve ili tri godine. Iako se kućište reciklira, vredi ispitati mogu li se pomeriti granice održivog sistema”, kažu čelnici Open Compute projekta.

Ranije ove godine jedna irska firma predstavila je PC napravljen gotovo u potpunosti od drveta. Proizvođač takozvanog iameco računara tvrdi da se svaki od njegovih delova može reciklirati.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar