Prosize kapsule

Ajnštajn bio genije zbog oblika mozga?

Genijalnost fizičara Alberta Ajnštajna potiče, prema saznanjima američkih naučnika, od jedinstvenog oblika njegovog mozga.

Američki istraživači u novoj studiji ukazuju da je Ajnštajnova genijalnost uzrokovana specifičnošću ovog organa kod poznatog naučnika.

“Iako su veličina i asimetrični oblik Ajnštajnovog mozga normalni, prefrontalni, somatosenzorni i primarni motorni korteks, te parijetalni i potiljačni režnjevi su neobični”, naveo je u žurnalu “Mozak” Din Folk, profesor antropologije Univerziteta Florida. “To je obezbedilo neurološke temelje za neke od njegovih vizuospacijalnih i matematičkih sposobnosti”, dodao je on.

Uz pomoć 14 nedavno otkrivenih fotografija Ajnštajnovog mozga, koje su bile izgubljene decenijama, Folks i njegov tim uspeo je da opiše čitav cerebralni korteks ovog naučnika.
Ajnštajnov mozak je, uz odobrenje njegove porodice, uklonjen i fotografisan nedugo nakon smrti naučnika 1955. Organ je čak podeljen na 240 različitih delova radi histološkog pregleda. Mozak je poslat na Univerzitetski medicinski centar u Prinsetonu, Nju Džersi.

U studiji “Cerebralni korteks Alberta Ajnštajna: Opis i preliminarna analiza neobjavljenih fotografija”, govori se i o “mapi” naučnikovog mozga koju je 1955. načinio dr Tomas Harvi. Većina ovih fotografija, blokova i analiza su izgubljeni, a materijal koji je koristio Folkov tim nalazi se u Nacionalnom muzeju zdravlja i medicine.

Istraživači su uporedili Ajnštajnov mozak sa 85 drugih mozgova. Oni su zaključili da je mozak nemačkog naučnika ima neobičan prefronatlni korteks koji je verovatno doprineo njegovim kognitivnim sposobnostima.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar