Prosize kapsule

Australijanci predlažu uvođenje dozvola za pušače

Australijski naučnik Sajmon Čepman predlažio je da se u okviru kampanje borbe protiv pušenja, uvedu dozvole za pušace, koje bi bile obavezne prilikom svake kupovine cigareta, za čije bi se izdavanje plaćala taksa.

Reizdavanje bi zavisilo od poštovanja ograničenja o dozvoljenom broju cigareta.

U reviji “PloS Medicin”, australijski profesor sa univerziteta u Sidneju objavio je studiju u kojoj predlaže uvodjenje specijalnih dozvole za pušače koje bi vlasti odobravale na godinu dana, a time bi se, smatra on, smanjio broj pušača, posebno među maloletnicima.

“Pušači bi morali prilikom svake kupovine cigareta da pokažu dozvolu overenu od nadležne institucije, a prodavci ne bi smeli da prodaju cigarete klijentima bez dozvole”, objasnio je australijski naučnik.

Pušaci bi, kako predlaže Čepman, morali da plate taksu za izdavanje godišnjih dozvola, a iznos bi zavisio od godišnje potrošnje svakog pojedinca.

Izdavanje nove dozvole bi bilo uslovljeno ograničenjem svakodnevne potrošnje. Prilikom kupovine cigareta, u dozvoli bi se beležio broj kupljenih cigareta tako da se pojedincu sa prekoračanom količinom kupljenih cigareta dozvola više ne bi izdavala, a samim tim bi mu se onemogućila dalja kupovina duvana.

U istoj reviji, britanski istraživač Džef Kolin usprotivio se ideji australijskog kolege okarakterisavši je “autoritarističkom” pošto insistira na posledici, umesto na uzroku, a glavni krivac ovog poroka je, ističe on, duvanska industrija, a ne sami pušaci.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar