Prosize kapsule

Zabranili miniće jer podstiču muškarce na silovanje

Policija u Svazilandu zabranila je ženama te afričke monarhije da nose mini suknje i kratke topove jer podstiču silovanje, prenose danas lokalni mediji.

Onima koje se ogluše o naređenje preti šest meseci zatvora.

“Silovanje je olakšano jer je lakše skinuti ono malo stvari koje žene nose”, rekla je portparolka policije Vendi Hleta, a prenosi AFP.

Zabrana se odnosi i na pantalone sa niskim strukom. Hleta je upozorila da će one žene koje ih nose biti uhapšene.

Hleta je rekla da su žene koje nose takvu odeću same odgovorne za napade na njih ili silovanja.

“Pročitala sam na društvenim mrežama da muškarci pa čak i žene imaju tendenciju da ‘skidaju ljude u mislima’. To postaje mnogo lakše kada je odeća uska ili otkriva previše”, rekla je Hleta.

Zabrana se, međutim, ne odnosi na tradicionalne kostime koje mlade žene nose tokom ceremonija poput godišnjeg plesa na kome kralj Msvati treći bira suprugu.  Živopisni monarh već ima 13 žena.

Tokom ceremonije, device golih grudi nose tradicionalne suknje ukrašene perlama koje samo pokrivaju prednji deo tela dok je zadnjica otkrivena. Donji veš je zabranjen.

Zakon je donet posle prošlomesečnog marša žena na kome je od vlasti zatražena zaštita posle talasa silovanja u ovom siromašnog afričkom kraljevstvu. Mediji prenose da je marš policija zabranila.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar