Prosize kapsule

“Fiskalna litica”, “Superhrana” i “Guru” – reči koje su nepoželjne u engleskom jeziku

recniciGodišnja lista reči koje bi trebalo izbaciti iz engleskog jezika zbog pogrešne i preterane upotrebe ili opšte neupotrebljivosti ove godine izaći će 38. put, a zasnovana je na predlozima iz SAD, Kanade, Britanije, Australije i drugih zemalja u kojima je engleski zvanični jezik.

Prva na neobavezujućoj listi koju je objavio Državni univerzitet Lejk superior iz severnog Mičigena je sintagma “fiscal cliff”, takozvana “fiskalna litica”, koja je naročito popularna otkako traje rasprava republikanaca i demokrata u američkom Senatu o rešenju za sprečavanje “automatskog povećanja poreza i smanjenje budžetskih izdataka”, što ovaj izraz upravo znači. “Fiskalna litica”, koja bi mogla SAD uvesti u novu recesiju, postala je ozloglašena, prema rečima njenog predlagača, zato što je mediji preko svake mere upotrebljavaju.

“Ne možete da uključite vesti a da to ne čujete. Podjednako me brinu i ‘Reka duga’ (River of Debt) i ‘Planina očaja’ (Mountain of Despair)”, dodao je on.

Druge fraze koje su naišle na “jezičku osudu” su “superfood” – superhrana, “guru”, “job creators” – oni koji stvaraju nova radna mesta” i “double down” – “još više rizikovati u rizičnoj situaciji”.

Nepoželjne su i “kick the can down the road” što bi u slobodnom prevodu značilo “odlaganje odluke u nadi da će problem sam od sebe nestati ili će ga neko drugi rešiti”, “bucket list” – lista stvari koje treba uraditi pre smrti, kao i “spoiler alert” – upozorenje da će unapred biti otkriveni ključni elementi, npr. neke knjige ili filma.

Predlagač izbacivanja “spoiler alert” iz engleskog jezika smatra da se ta fraza “koristi kako bi se na degutantan način pokazalo da neko ima trivijalnu informaciju i sprema se da je iskoristi po svaku cenu”.

Portparol Univerziteta iz severnog Mičigena rekao je da je za skoro četiri decenije ta institucija “zabranila” oko 900 reči ili fraza, a sama ideja je uspela nekako da preživi i brz tehnološki razvoj i sve manje interesovanje za sam jezik.

Predlozi su, prema njegovim rečima, stizali mejlom, faksom, ali najviše ih je ostavljano na Fejsbuk stranici univerziteta, imajući u vidu da su upravo društveni mediji dosta doprineli pojačanoj upotrebi nekih novih reči i fraza, poput ovogodišnje “YOLO” – “you only live once” – samo jednom se živi.

Na listi su i neke “uobičajenije” reči koje su počele “eufemistički” da se koriste, te je tako predlagač “izbacivanja” reči “passion” (strast) iz upotrebe rekao da je “umoran da sluša o ‘strasti’ kompanija, što je ništa drugo do njihovo pružanje usluga ili proizvoda za novac”.

 ©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar