Prosize kapsule

Svetleći sat Lamina

Nixie cevi ruske proizvodnje su među najdugotrajnijim su na tržištu

Nixie cevi ruske proizvodnje su među najdugotrajnijim na tržištu

Umetnik Zoltan Acs izradio je vrlo zanimljiv sat pod imenom Lamina. Sat je zasnovan na Nixie vakuumskim cevima vrlo često korišćenim u ranim digitalnim uređajima poput digitrona i raznih brojača, a izgledom sličnim elektronskim cevima koje se i danas vrlo često upotrebljavaju u audio pojačalima.

Lamina ima šest Nixie cevi ruske proizvodnje i dugog životnog veka od 200.000 radnih sati (najraniji modeli su trajali oko 5.000), koji je dodatno moguće produžiti automatskim isključivanjem sata tokom noćnih sati. Karakterističan narandžasti sjaj prikazanih cifara dodatno naglašava zaštitni cilindar sa plavim osvetljenjem, a sat prikazuje datum, vreme u 12- ili 24-satnom formatu, a ima i funkciju budilnika sa snooze opcijom.

 

Zoltan dizajnerski stil sata opisuje kao kombinaciju Art Decoa, Industriala i Steampunka, dok je kompletna Lamina ručni rad prvenstveno izrađen od drveta (orah, javor) i metalnih delova od mesinga. Umetnik sat prodaje po narudžbi putem Etsyja, a za ovaj impresivan ručno rađen komad gedžeta zainteresovani će morati izdvojiti 1.100 eura.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar