Prosize kapsule

Muškarci teško tumače izraze lica?


svadja 10Muškarcima je teško da protumače emocije koje odaje izraz lica i to je uzrok čestih nesuglasica među partnerima, s obzirom da žene obično očekuju da muškarci predvide njihova osećanja i raspoloženja.

Sada stiže i zvanično, naučno potvrđeno opravdanje za jači pol. Naučnici sa Univerziteta u Edinburgu su sproveli istraživanje na tu temu, a rezultati su potvrdili da muškarci teže procenjuju šta govori izraz lica, prenosi “Dejli mejl”.

Tokom istraživanja, muškarci i žene su gledali fotografije ljudi sa različitim ekspresijama, a zatim je trebalo da odgovaraju na određena pitanja u vezi sa fotografijama. Za to vreme je praćen i rad mozga ispitanika.

Dok su ispitanici odgovarali na jednostavna pitanja, da li je na slikama muškarac ili žena, ili koliko je inteligentna osoba na fotografiji, snimci rada mozga nisu pokazivali neku značajnu razliku između muškaraca i žena. Ali, kad je trebalo da odgovore na pitanje koliko je, recimo, pristupačna osoba sa slike, muškarcima je trebalo mnogo više vremena da daju odgovor. Čak i kad nije bilo razlike u proceni i kada su se muškarci i žene slagali, muškarcima je trebalo više vremena da formiraju mišljenje o tome.

Analiza snimaka skenerom pokazala je da u tom trenutku dolazi do pojačanog priliva krvi u deo mozga koji je povezan sa emocijama, a naučnici su utvrdili da mozak muškaraca intenzivnije radi kad su u pitanju neke odluke u vezi sa socijalnim životom i procenom osećanja drugih ljudi.

“Muškarci izgleda duže preispituju svoje procene u vezi sa tumačenjem emocija, i treba im više vremena da se konačno odluče o čemu se radi”, kaže profesor Stiven Lori koji je bio šef istraživačkog tima.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar