Prosize kapsule

Traži se bračni par za putovanje na Mars

Humans To MarsAmerički multimilioner i prvi svemirski turista u svetu Denis Tito otkrio je detalje o prvoj ljudskoj misiji na crvenu planetu, koju njegova fondacija “Inspiration Mars” planira da izvede za manje od pet godina.

Američki multimilioner i prvi svemirski turista u svetu Denis Tito otkrio je u sredu detalje o prvoj ljudskoj misiji na crvenu planetu, koju njegova fondacija “Inspiration Mars” planira da izvede za manje od pet godina.

Tito je tom prilikom izjavio da ljudi koji stoje iza projekta žele da za 501-dnevno putovanje na Mars angažuju jednog muškarca i jednu ženu, po mogućnosti bračnog para.

On je naveo i da će misija, čiji se troškovi procenjuju na jednu do dve milijarde dolara, biti finansirana iz privatnih izvora, putem donacija i sponzorstava.

Američki milioner se obavezao da će platiti početne troškove za razvoj tehnologija neophodnih za ostvarenje prve misije sa ljudskom posadom na Mars, čiji će zadatak biti da se približi na oko 240 kilometara od površine “crvene planete” i da se potom bezbedno vrati na Zemlju.

U izjavi za Rojters, Tito je rekao da on želi da bude prvi koji će poslati ljudsku posadu na Mars.

“Ukoliko to ne učinimo 2018, sledeća prilika će nam se ukazati tek 2031, a dotle će konkurencija biti velika”, objasnio je on razlog svoje žurbe.

“Ljudsko istraživanje svemira je kritični katalizator našeg budućeg razvoja i prosperiteta”, istakao je 72-godišnji Tito na konferenciji za štampu koja je sinoć održana u Vašingtonu.

“Ovo je ‘Misija za Ameriku’ koja će pospešiti znanje, iskustvo i dati zamah novoj velikoj eri svemirskog istraživanja”, dodao je on.

mars

NASA je pozdravila najavljeni Titov projekat, navodeći da je njegov program dokaz “smelosti američke komercijalne vazduhoplovne industrije i avanturističkog duha američkih istraživača”. Američka svemirska agencija je izjavila i da će nastaviti razgovore o mogućoj saradnji sa Titovom fondacijom.

Stručnjak za svemir Džon Logsdon je bio skeptičniji, ističući da predložena misija “nije nemoguća, ali je malo verovatna”.

Bivši direktor Instituta za svemirsku politiku na Univerzitetu Džordž Vašington rekao je da će glavni problem biti finansiranje i tehnička izvodljivost projekta, kao i veliki rizik kojem će posada morati da se izloži.

“Kada se jednom otisnu, nema povratka… niti skretanja”, kazao je Logston.

Letelica s kojom Tito i njegova fondacija nameravaju da pošalju ljudsku posadu na Mars bila bi osnovne građe, sa 17 kubnih metara prostora. Plan je da se na crvenu planetu pošalju jedan muškarac i jedna žena, po mogućnosti bračni par koji je, po njima, idealan izbor za jedan tako dug period izolacije.

Zadatak dvoje astronauta bio bi da održavaju letilicu, sprovode naučne eksperimente i budu u stalnom kontaktu sa Zemljom.

Svemirska kapsula bi bila opremljena sistemom sličnim onim koji NASA koristi na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a koja je kadra da reciklira vazduh, vodu, urin i znoj.

Datum lansiranja misije predviđen je za 5. januar 2018. Kapsula bi trebalo da na Mars stigne 228 dana kasnije, obavi krug oko planete i vrati se na Zemlju.

U povratku bi putovanje trebalo da traje 273 dana i da se završi ulaskom u zemljinu atmosferu pri brzini od 51.119 kilometara na sat.

©MuskiMagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar