Prosize kapsule

Voda ponovo najpopularnije piće u SAD-u

voda 782Posle dve decenije dominacije gaziranih napitaka u SAD, voda je ponovo dospela na vrh liste pića koju Amerikanci najviše piju.

Prethodnih godina zaslađeni napici su sve češće smatrani krivcima za gojaznost Amerikanaca, što je pokrenulo i razmišljanja o određenim vrstama zabrane ili ograničavanja takvih pića.

Tako je gradonačelnik Njujorka uveo zabranu prodaje zaslađenih napitaka u velikim čašama koja će početi da važi od utorka.

Gazirani sokovi su više od dve decenije bila piće broj jedan u SAD, a najveća potrošnja sokova zabeležena je 1998, kada su, prema podacima kompanije Beveridž dižest, Amerikanci pili u proseku 200 litara sokova godišnje. U isto vreme, Amerikanci su pili samo 159 litara vode godišnje.

Pošto je konzumacija sokova dostigla vrhunac krajem 90-ih, njihova popularnost je počela da opada, a zamenila ih je flaširana voda, čemu je doprinela i pojava malih flaša pogodnih za nošenje.

Flaširana voda i česmovača su 2008. godine ponovo preuzele prvu poziciju, a analitičari procenjuju da će se takav trend održati i u narednim godinama. Samo prodaja flaširane vode bi mogla da nadmaši količinu prodatih gaziranih sokova u narednoj deceniji, ako je ne zaustavi zabrinutost za životnu sredinu zbog stvaranja previše plastičnog otpada.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar