Prosize kapsule

Švedska: Tinejdžeri dobili diplome za seks

svedskaDiplome za seks, koje su dobijali tinejdžeri u jednom omladinskom kampu švedske luteranske crkve, šokirao je roditelje koji smatraju da su njihova 14-godišnja deca previše mlada da bi se upuštala u seksualne odnose.

Nakon pohađanja kursa pod nazivom “Ljubav i seksualnost”, koji je organizovan za decu jednog verskog kampa u Ronebiju, na jugoistoku Švedske, dečaci i devojčice bi dobijali “potvrdu” da su spremni za seks.

Sveštenik Mats Ola Nilen izjavio je da je kurs organizovala osoba koja se predstavila kao član Švedskog udruženja za seksualno obrazovanje (RSFU), ali da je crkva kasnije saznala da ona već godinama ne radi za tu organizaciju.

Sumnja u ispravnost njenog delovanja pojavila se nakon što se nekoliko roditelja požalilo Nilenu zbog ovih “diploma”, ističući da tako mlada deca još uvek nisu spremna za seks.

Bili su, takođe, uzrujani zbog upotrebe pojedinih kolokvijalnih izraza.

“Sve aktivnosti u kampu tiču se raznih aspekata drugarstva i međuljudskih odnosa – kazao je Nilen za AFP, dodajući da se oseća izneverenim navodnim instruktorom koji je na časovima nosio majicu sa logom RSFU. Mladi su se ranije žalili da crkva ne razgovara o tim pitanjima”, kazao je sveštenik, objašnjavajući razlog organizovanja jednog takvog kursa.

On je naveo da je tražio da prisustvuje časovima, ali da mu je rečeno da ne dolazi kako njegovo prisustvo ne bi sprečilo tinejdžere da otvoreno razgovaraju.

“Prema švedskom zakonu, mladi mogu da se upuste u seks sa navršenih 15 godina”, podsetio je Nilen.

U RFSU-u navode da je ova organizacija prestala da izdaje “potvrde za seks” još 2007. kao i da su te diplome bile deo kampanje čija ciljna grupa nisu bili mladi ljudi.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar