Prosize kapsule

Italija: Kućnim ljubimcima dozvoljeno da posećuju svoje vlasnike u bolnicama

pas 356Pravo da posećuju svoje bliske u bolnicama i staračkim domovima uskoro neće imati samo rođaci i prijatelji bolesnih Italijana, već će dozvolu za posete dobiti i domaće životinje koje su se zaželele svojih gazda.

Takav zakon su donele vlasti italijanskog regiona Emilija-Romanja, objavljeno je na Internet strani vesti.ru, pozivajući se na sajt pets.greenstyle.it.

Lorenco Kroče, sudija koji vodi slučajeve, vezane za životinje, rekao je da je njemu i članovima inicijativne grupe koju predvodi bilo potrebno sedam godina da izdejstvuju usvajanje zakona o “četvoronožnim posetiocima”. Ta grupacija planira da nastavi rad na proširenju prava životinja.

Lekari podržavaju ideju Kročea i njegovih prijatelja jer, kako tvrde, domaći ljubimci često doprinose ozdravljenju pacijenata, s obzirom na to da druženje sa njima podiže raspoloženje bolesnika i usađuje im volju za životom.

Lekari u Emiliji-Romanji su napomenuli da će životinje pre susreta sa bolesnim gazdama prolaziti higijenski tretman jer, kako su izjavili, nikakve sanitarne norme u bolnicama ne smeju da budu narušene.

Novi zakon, koji vlasti tog regiona još treba da dorade, postaće prvi korak ka popularizaciji rasprostranjene na Zapadu zooterapije. U osnovi te terapije leži princip interakcije bolenika i životinja.

U takvom vidu lečenja učestvuju ne samo psi i mačke, već i ptice, konji, delfini i mnogi drugi predstavnici faune.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar