Prosize kapsule

Naučnici na pragu stvaranja ćelije-kompjutera

biocomputerNaučnici su na korak od toga da proizvedu kompjuter koji bi bio u stanju da funkcioniše unutar ljudskog tela i detektuje bolesti.

Sačinjen od organskih molekula, “biološki kompjuter” bi mogao da radi unutar živih ćelija našeg organizma.

Sićušni, biorazgradljivi uređaj mogao bi da detektuje promene u okruženju, da “doprema” lek, pa čak i da uništi potencijalno kancerogene ćelije.

Prema pisanju londonskog Telegrafa, naučnici već znaju kako da koriste biološke molekule za skladištenje informacija i prenos podataka iz jedne u drugu ćeliju.

dru endi

Najnovija studija, objavljena u časopisu “Science”, obezbedila je treću, bitnu komponentu za kompjutere – biološke tranzistore koji deluju poput “logičnog kola” prilikom utvrdjivanja da li je neko biohemijsko pitanje pravo ili ne.

Dru Endi, asistent bioinženjeringa na Stenford univerzitetu u Kaliforniji i vodja istraživanja, kazao je da ovo otkriće može da pomogne naučnicima da razviju kompjuter za detektovanje bolesti.

“Biološki kompjuteri mogu da se koriste za proučavanje i reprogramiranje živih sistema, praćenje sredine i poboljšanje ćelijske terapije”, istakao je on.

Elektronski inženjeri već decenijama sanjaju o biološkim kompjuterima koji otvaraju put novoj generaciji ultra-malih, ultra-brzih uređaja, inkorporisanih u mehanizam živih organizama.

©Muskimagazin.com

Ostavite komentar