Prosize kapsule

U ukrajinskom parlamentu služen moleban zbog tuča poslanika

tuca u parlamentuNa molbu nekoliko poslanika, u glavnoj sali ukrajinskog parlamenta služen je moleban “za umnoženje ljubavi i prekid neprijateljstava”, javila je Verska informativna agencija (VIA).

Kako se u parlamentu ne retko dešavaju “masovne tuče” poslanika vladajuće koalicije i opozicije, pri čemu ima povređenih, poslanici misle da u poboljšanju atmosfere može “samo Bog da pomogne”.

Za ovu priliku u salu su doneti i poznata ikona Bogorodice “Otčenaševskaja” i krst koji je osveštan na Hristovom grobu u Jerusalimu.

Želja inicijatora je, kako su javili lokalni mediji, da i poslanici “služe bližnjima”, predstavljaju narod, “jer su od njega izabrani” i da se ubuduće međusobno ne tuku. U parlamentu u Kijevu lako izbija konflikt, kako oko sadržaja i dužine izlaganja, tako i oko jezika na kome se obraća.

Neki poslanici insistiraju da govore na ruskom, što drugi doživljavaju kao provokaciju i krenu da im otmu mikrofon. To je početak gužve, a hitna pomoć se obavesti da pošalje vozilo do parlamenta “za slučaj potrebe”, što se pokaže kao ispravno.

“Pohvale” dobija poslanik Vitalij Kličko, svetski poznat bokser, ali na njega 2još nije niko krenuo, mada je verbalno vređan”. On nije učestvovao ni u jednoj tuči, mada je rukama razdvajao posvađane u gužvi pred pultom kada je bila diskusija o korupciji.

Parlament (Vrhovna Rada) Ukrajine ima 450 poslanika. Zastupljeno je devet partija i koalicija.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar