Prosize kapsule

Modni skauti traže modele na klinikama za lečenje anoreksije?

modelModni skauti u Švedskoj traže buduće top modele i manekene u klinikama za lečenje osoba obolelih od anoreksije, prenosi švedski list The Metro.

Ogorčeni lekari izjavili su da skauti često posećuju najveću kliniku u Stokholmu u kojoj su smešteni oboleli od anoreksije, kako bi pronašli “idealne” top modele.

“Mislimo da je ovo strašno. Neke osobe su boravile unutar i u blizini naše klinike pokušavajući da izaberu neke od naših anoreksičnih devojaka jer znaju da su vrlo mršave. To šalje vrlo lošu poruku o devojkama koje se leče od anoreksije”, rekla je doktorka Ana-Maria af Sandeberg za švedski list The Metro.

Tako se dešavalo da skauti prate i devojke teško obolele od anoreksije.

“Poslednji takav incident se desio prošle godine kada je klinika bila prisiljena da promeni procedure za šetnje svojih pacijenata. Jedna od pacijentkinja koju je pratio skaut je bila tako bolesna i iznemogla da je sedela u invalidskim kolicima”.

Mnoge devojke koje su bile na meti skauta prošle godine su bile tinejdžerke. Indeks telesne mase kod pojedinih devojaka je iznosio oko 14, dok taj indeks kod odraslih osoba, u normalnim okolnostima, treba da iznosi između 18.5 i 24.9.

Klinika za lečenje osoba od anoreksije koja se nalazi u u Stokholmu ima kapacitet da primi 1.700 pacijenata.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar