Prosize kapsule

James Brown: Otac fanka i kum soula

James-BrownMnogi ga smatraju jednim od najvećih umetnika popularne muzike 20. veka. Nije ni čudo, jer on je vlasnik pesama koje ne prolaze poput “I feel good” i “Papa got a brand new bag”.

Za šest decenija karijere  njegov uticaj na muziku raznih pravaca bio je ogroman.

Osnivač fank muzike plovio je sigurno bluzom, soulom, rnb i gospel muzikom.

Magazin Rolling Stone  ga je uvrstio na Top listu 100 najuticajnih ličnosti u muzici. Pripalo mu je 17.Mesto.James-Brown 01

Njegove turneje 50-ih I 60-ih, koje su značile 330 nastupa godišnje, sa ekipom od 40 ljudi, bile su najuzbudljiviji muzički događaji u Americi. Zanimljivo je da je James umetnik koji  je imao najviše singlova na Bilbordovoj listi, ali nikada nije bio na prvom mestu.

Visoki sjaj bede

Priče o teškim odrastanjima velikih umetnika postale su vrsta klišea u biografijama.

Ali činjenice su sledeće: rođen je u siromaštvu, u Južnoj Karolini. A zatim je ostavljen od strane roditelja. Prešao je da živi kod ujne, koja je bila vlasnica bordela.

Sa 12 godina su ga izbacili iz škole zbog “nepriličnog oblačenja”Radio je svakojake poslove da bi zaradio. Plesao na ulici, prao automobile, bio čistač cipela.james brown 02

O svom detinjstvu je govorio:

“Glancao sam cipele za 3 centa. Kasnije za 4. Pa za 6. Do devete godine nisam imao rublje iz prave radnje, već napravljeno i improvizovano od raznih materijala. Ali znao sam da moram sve da izguram. Imao sam zacrtano da uspem i da jednog dana postanem NEKO.’’

A čini se da ljudi koji prolaze težim putem stižu dalje od onih kojima su ceste čiste.

Pravi i pogrešan put

Kasnije odrastanje bilo je obeleženo okretanjem veri, kroz gospel muziku, ali i skretanjem sa puta. Sa 16 godina, zbog krađe se našao u kaznenom domu.

Ali muzički gen u njemu nije mirovao ni u zatvoru. Tamo je sa cimerom iz ćelije osnovao gospel grupu, a legenda kaže da su svirali pomoću papira i češlja.james brown 04

Tu se desilo i prijateljstvo sa Bobi Birdom, poznatim rnb pevačem i pijanistom, koje je veoma obeležilo Braunov put. Birdova porodica garantovala je za Braunov izlazak iz kaznene ustanove i pomogla mu da stane na noge, nađe pristojan posao.

Braun je u sebi imao i sportsku crtu pa se nakon izlaska iz popravnog doma, gde je proveo tri godine, dve godine bavio boksom i bejzbolom.

I konačno, muzički uspon je počeo kada je bio pozvan u jednu grupu, koju će kasnije upravo on  i proslaviti.

Plamen

Sam početak vezan je za Birda, sa kojim je osnovao gospel grupu. Pevali su duete, sa  četiri prateća vokala. A onda su nastupi nekih rok grupa poslužile kao inspiracija da promene pravac.

Tako nastaju Flames, u kojima i Braun i Bird, pevaju, plešu i sviraju po dva instrumenta. I u sledećim decenijama Bird će ostati muzički pratilac Brauna.James Brown performs at Falcons Game

I kao što to biva, Flames su postali poznatiji tek kada ih je spazio pravi čovek, agent velike producentske kuće Ralf Bas. 1956. godine potpisali su ugovor iz kog je nastao i prvi singl “Please, please, please”.

Prodat je u milionskom izdanju, ali je tek singl Try me postao nacionalni hit ,rnb hit br 1.

Naša preporuka :  LIVE AT THE APPOLO 1962. Prvi live album koje je sam finansirao.

Grupa je dobila novi naziv Famous flames, a Braun se istakao kao lider. Nastupi ove grupe bili su osmišljeni i koreografisani do detalja. Pokretni šou koji je obišao Ameriku osvojio je mnoge, a Braun je zbog energije koju je pokazivao na sceni prozvan Mr Dynamite.

Plamen se nije zaustavljao. I got you ( I feel good)It’s man’s, man’s world i drugi singlovi ušli su u anale muzike 20. veka, a Braun je bio simbol samoizgradnje, samopouzdanja i energije.

Bio je i simbol trijumfa nad rasizmom. I kroz  svoje pesme koje su nekad imale direktne socijalne poruke (Say it loud, I am black and proud), ali i kroz socijalni angažman, pomagao je svojoj zajednici.

Braun, koji je uzor mnogim umetnicima ( Majkl Džekson je jedan od njih ), i koji je simbol pevanja iz duše, energičnosti na sceni i u životu, preminuo  je ne Božić 2006. godine.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “James Brown: Otac fanka i kum soula

  1. Pingback: James Brown: Otac fanka i kum soula - Web-novine.com | Web-novine.com

Ostavite komentar