Prosize kapsule

Marihuana efikasnije deluje u obliku pilula

kanabis piluleMarihuana efikasnije deluje protiv bola kada se uzima u obliku pilule nego kada se puši, ukazuje nedavno sprovedena američka studija.

Stručnjaci za rak i multiple sklerozu sve češće razmatraju marihuanu kao sredstvo oslobađanja od bola, a u sve više zemalja dozvoljava se njena medicinska upotreba.

Pušenje marihuane, međutim, nosi određene zdravstvene rizike, jer ova biljka ima neke sastojke koji su kancerogeni ili iritiraju respiratorne organe, a korisnici se trude da njen dim uvuku duboko i zadrže što duže u plućima kako bi postigli maksimalni efekat.

Tim sa Kolumbija univerziteta, kojim je rukovodila Margaret Heni, je prvi put sproveo istraživanje kojim je upoređeno dejstvo na bol pušenja marihuane i uzimanja pilula tetrahidrokanabinola (THC), aktivne supstance kanabisa.

U istraživanju je učestvovalo po 15 muških i ženskih dobrovoljaca koji od ranije svakodnevno puše marihuanu.

Na njima je obavljeno testiranje bola nakon što su pušili marihuanu, uzeli pilulu THC-a ili konzumirali placebo pilulu. Test se sastojao u držanju ruke u ekstremno hladnoj vodi do dva minuta, nakon čega su prijavili intenzitet bola koji su osetili.

U poređenju sa placebo pilulom, pušenje marihuane i uzeta pilula THC-a su smanjili osećaj bola i povećali toleranciju na njega, ali je dejstvo pilule THC-a bilo dugotrajnije od efekta pušenja marihuane.

Ostaje još da se istraži kako pilula THC-a deluje na osobe koje inače ne praktikuju pušenje marihuane.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Marihuana efikasnije deluje u obliku pilula

  1. Pingback: Marihuana efikasnije deluje u obliku pilula - Web-novine.com | Web-novine.com

Ostavite komentar