Prosize kapsule

Start dugme se vraća u Windows 8?

Windows 8Prema neimenovanim izvorima bliskim Microsoftu, redmondski gigant će u nadolazećoj nadogradnji Windwos 8 OS, kolokvijalno nazvanoj Windows 8.1, vratiti Start dugme na njegovu originalnu poziciju – prvo mesto taskbara.

Izbacivanje Start dugmeta sa taskbara bila je jedna je od najkontraverznijih novosti Windowsa 8, a paralelno sa izlaskom nove verzije Microsoftovog operativnog sistema pojavile su se brojne aplikacije koje su omugućavale vraćanje Starta (Start8, StartIsBack, Pokki, StartMenu8 i druge).

Isti izvor navodi da se dugme Start ipak neće ponašati kao u ranijim izdanjima Windowsa, dakle na način da otvara meni putem kojeg pristupamo aplikacijama, My Computeru, Control Panelu, dokumentima, mrežnim resursima i ostalim, već će jednostavno funkcionisati kao prečica za meni Start koji se prikazuje u okviru interfejsa Metro. To bi značilo da se autori spomenutih aplikacija ne moraju preterano bojati oko gubitka korisnika.

Osim povratka Starta, Windows 8.1 bi takođe trebalo ponuditi opciju Boot to Desktop, koja će se pobrinuti da nakon ponovnog pokretanja računara ne uključuje se interfejs Metro u okviru kojeg tada moramo kliknuti na pločicu Desktop, već ćemo se smesta naći na klasičnoj radnoj površini. Neke od gorenavedenih aplikacija već nude ovu mogućnost pa Microsoft zapravo ne uvodi ništa revolucionarno i dosad nedostupno, ali ne sumnjamo da će labavijim stavom prema korišćenju interfejsa Metro malo smiriti strasti i ućutati najglasnije kritičare – barem donekle.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar