Prosize kapsule

Rusija troši milion evra za lepo vreme u Moskvi tokom Dana pobede

moskvaLepo vreme za Dan pobede u Moskvi obezbediće deset jedinica avionske tehnike po ceni od 40 miliona rubalja (milion evra), rekao je zamenik gradonačelnika Moskve za stambene i javne radove Pjotr Birjukov.

Birjukov je, gostujući na radiju Eho Moskve, objasnio da gradske vlasti neće dopustiti da padavine spreče održavanje tradicionalne vojne parade i da pokvare raspoloženje Moskovljanima i gostima prestonice, te da se zato preduzimaju aktivnosti za stvaranje pogodnih vremenskih uslova.

Potrebne aktivnosti se sprovode od šest časova ujutru do ponoći 9. maja. Za stvaranje svečanih vremenskih uslova angažuje se deset jedinica aviotehnike.

Troškovi njihovog rada su 40 miliona rubalja. Tradicionalno, u Moskvi se kišonosni oblaci razbijaju na tri praznika Dan pobede (9. maj), Dan Rusije (12. juni) i Dan grada (prva subota u septembru).

Za razbijanje oblaka koriste se ekološki čisti reagensi na bazi srebro-jodida, suvog leda i finog cementa.

Proces koji meteorolozi nazivaju “sejanje” oblaka, zasniva se na koncentraciji vlage u jezgru naprskanih reagensa. Rezultat reagovanja na ovaj način je da kiša ili grad padnu pre nego stignu na teritoriju ruske prestonice, preneli su ruski mediji.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Rusija troši milion evra za lepo vreme u Moskvi tokom Dana pobede

  1. Pingback: Moskva troši milion evra za lepo vreme u Moskvi tokom Dana pobede - Web-novine.com | Web-novine.com

Ostavite komentar