Prosize kapsule

Turkiš erlajnz: Ipak bez zabrane jake šminke za stjuardese

stjuardesaTurska nacionalna aviokompanija “Turkish Airlines” (THY) saopštila je da zabrana korišćenja ruževa za usne i lakova za nokte jakih boja koja se odnosi na stjurdese nije punovažna jer nije doneta na najvišem nivou uprave.

Generalni direktor kompanije Temel Kotil ocenio je za turski list Hirijet da takva odluka ne potiče od najviših instanci uprave i da je on ne podržava jer smatra preteranom.

“Osoblje može da koristi koje god hoće boje. Takva mera nije odobrena na najvišem nivou kompanije već su je doneli ljudi koji imaju iznad sebe nadređene ali koje nisu konsultovali prilikom donošenja takve odluke”, izjavio je Kotil.

Turski avioprevoznik je odluku o zabrani korišćenja ruževa za usne i lakova za nokte jarkih boja za stujurdese doneo početkom maja uz obrazloženje da one ugrožavaju vizuelni integritet navigacionog personala.

“Stujurdesama se preporučije korišcjenje jednostavne šminka pastelnih tonova”, saopšteno je u komunikeu kompanije početkom meseca.

Građani Turske su burno reagovali na takvu meru na društvenim mrežama i štampanim medijima optužujući upravu kompanije THY da pokušava da islamizuje nacionalnu aviokompaniju pod uticajem islamsko-konzervativnog režima.

Jedan broj žena je u znak protesta postavio na društvenim mrežama sopstvene fotografije sa usnama namazanim crvenim karminom.

Poslednjih nekoliko meseci još neke mere THY, čijih 49 odsto kapitala je u rukama države, izazvala je proteste u laičkim krugovima, pre svega zbog zabrane služenja alkohola na internim letovima. Islam, inače, isključuje upotrebu alkohola.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar