Prosize kapsule

Japanski restoran u Njujorku ukinuo praksu uzimanja bakšiša

sushi yasudaJedan japanski rstoran u Njujorku odlučio je da prekine uobičajenu američku praksu davanja bakšiša u restoranima i ubuduće će gostima vraćati novac ukoliko oni zadovoljni uslugom žele da nagrade zaposlene.

Jedan od najpoznatijih restorana u Njujorku “Sushi Yasuda” od pre nekoliko dana prestao je da prima ekstra novac u vidu napojnica kao izraz zahvalnosti i zadovoljstva gostiju, a u restoranu su na dnu svakog fiskalnog računa ubacili i objašnjenje zbog čega su to učinili.

“Poštujući obilčaje u Japanu, zaposleni u našem restoranu su adekvatno plaćeni za svoj posao koji obavljaju, tako da bilo kakvu zahvalnost u obliku novca neće prihvatati. Hvala”, piše odnedavno na računima.

U prvo vreme zaposleni u restoranu nisu ni primali bakšiš, već je restoran zadržavao taj “izraz zahvalnosti”, dok su zaposleni bili nagrađivani većim platama i ostalim beneficijama. Nakon ove odluke da osoblje restorana više ne prima napojnice, restoran će gubitak ovog “ekstra prihoda” nadoknaditi tako što će podići cene usluga za 15%.

“Razlog zbog koga smo to uradili je zato što je ovo japanski restoran, a u Japanu se prosto tako radi, to je običaj. Zar nije dobra stvar kada krenete u restoran ne mislivši o tome koliki bakšiš treba ostavite, pored cene koju već plaćate za uslugu”, rekao je Skot Rozenberg jedan od vlasnika rrestorana.

Iako ostavljanje napojnica u restoranu u Americi nije obavezno, ono se u većini uslužnih delatnosti očekuje i uobičajeno je, a restorani uglavnom očekuju bakšiš koji iznosi od 15-25 odsto od iznosa računa.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Japanski restoran u Njujorku ukinuo praksu uzimanja bakšiša

  1. Pingback: Japanski restoran u Njujorku ukinuo praksu uzimanja bakšiša - Web-novine.com | Web-novine.com

Ostavite komentar