Prosize kapsule

Brazil pokrenuo kampanju “Srećna sam što sam prostitutka”?

prostitucija brazilBrazilsko ministarstvo zdravlja ovih dana našlo se na udaru kritike nakon što je kampanja povodom Svetskog dana prostitucije promovisana pod sloganom “Srećna sam što sam prostituka”.

To je bio samo jedan, ali svakako najkontroverzniji slogan kojim je tamnošnje ministarstvo zdravlja, na ne baš pohvalan način, pokušalo da ukaže na probleme seksualnih radnica.

Najoštrije kritike došle su od evanđelističke crkve, ali i društvenih aktivistkinja, pa su plakati i reklame sa spornim sloganom ubrzo povučeni i zamenjeni sloganom “Ne stidim se da koristim kondom”.

Iako se Svetski dan prostitucije obeležava ne bi li se skrenula pažnja na loš položaj i probleme seksualnih radnica, predstavnici crkve smatrali su da slogan “Srećna sam što sam prostituka” dodatno podstiče žene na prostituciju.
Pružanje seksualnih usluga legalno je u većem delu Južne Amerike, ali se zemlje tog kontinenta suočavaju sa sve većim problemom dečje prostitucije, koja je zabranjena.

Brazilski ministar zdravlja Aleksandar Padilja kazao je da je kampanja sa pogrešnim sloganom pokrenuta pre zvaničnog odobrenja, i uputio je izvinjenje svima koje je slogan uvredio.

Za razliku od ostalih zemalja u kojima je katolička crkva dominantna, Brazil je prilično liberalan kada su seksualni odnosi u pitanju. Tako se besplatni kondomi mogu dobiti širom zemlje, ohrabruju se tretmani za lečenje polno prenosivih bolesti, a pod pritiskom vlade njihova farmaceutska industrija snizila je cenu lekova koji pomažu osobama obolelim od side.

Ta zemlja poznata je i kao jedna od omiljenih destinacija u oblasti seks-turizma. U susret Svetskom fudbalskom prvenstvu 2014, brazilske vlasti organizovale su besplatne kurseve engleskog jezika za sve registrovane seksualne radnice.

Uprkos svim naporima, zbog sve većeg siromaštva procenjuje se da je čak dvesta pedeset hiljada dece uvučeno u prostituciju.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Brazil pokrenuo kampanju “Srećna sam što sam prostitutka”?

  1. Pingback: PORTAL » Brazil pokrenuo kampanju “Srećna sam što sam prostitutka”?

Ostavite komentar