Prosize kapsule

Kina traži od Austrije da više nikada ne prima Dalai Lamu

Tibetan spiritual leader in-exile His HoZvaničan Peking vrši pritisak na austrijsku vladu sa zahtevom da više nikada ne prima Dalai Lamu, tvrde austrijski mediji.

Kina preti da će čak i pande iz zoološkog vrta u Beču vratiti u zemlju.

Nešto više od godinu dana je prošlo od kada je Dalai Lama boravio u poseti Beču, kada su se sa njim videli austrijski zvaničnici, iako ne u vladinim zdanjima, već na javnim mestima.

Naime, zvaničan prijem je izbegnut kako se Kina ne bi previše ljutila.

Međutim Ministarstvo spoljnih poslova Kine je reagovalo i na ove sastanke, kritikujući da su se austrijski kancelar Verner Fajman i vicekancelar Mihael Sspindeleger “sastali sa separatistom”, te to predstavlja teško mešanje u unutrašnja pitanja Kine.

Dvanaest meseci posle posete strasti u Kini se nisu smirile, već naprotiv ambasador Kine u Beču vrši pritisak na austrijske vlasti u vezi Dalai Lame.On je, u pisanoj izjavi, zatražio da se vlada Austrije obaveže da više nikada neće primiti Dalai Lamu.

Republika Austrija odbacila je odlučno takvu ucenu. “Nećemo dozvoliti da nam se brani da primimo Dalai Lamu kao verskog vođu. Od tog stava nećemo popustiti nimalo”, poručilo je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije na upit bečkog dnevnika “Prese”.

Tokom dugih razgovora sa visokim diplomatama Kine Austrija je u više navrata podvukla da poštuje teritorijalni integritet Kine, a tako i da je Tibet, koji je zaposednut od 1950.integrativni deo ove zemlje, a Dalai Lama se sastao sa Fajmanom i Špindelegerom ne kao politički, već kao verski vođa.

Takav odgovor Kina, kako je istakla Ambasada u Beču, ne prihvata ističući da je Dalai Lama ne samo monah, već da vodi separatističke aktivnosti protiv Kine pod plaštom vere.

Zvanično Kina hvali dobre odnose sa Austrijom, ali između redova, kako ističe “Prese”, poručuje da onaj ko prima Dalai Lamu ugrožava bilateralne odnose.

Da bi to pojasnila Kina koristi kao sredstvo za pritisak i pande koje se nalaze u zoološkom vrtu Ssenbrun, kojima ističe desetogodišnji ugovor o pozajmici ovih dana.

“Prese” tvrdi da kineska strana sporazum o produženju pozajmice panda namerava da potpiše tek kada bude ponovo postojala “dobra bilateralna atmosfera”.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar