Prosize kapsule

Šveđani grade soliter od drveta

soliter 01Arhitekte iz Stokholma upustile su se u projekat pravljenja najvišeg drvenog solitera na svetu, a tvrde da će biti jeftiniji, izdržljiviji i otporniji od betonskih zgrada.

Ovo revolucionarno delo ideja je dve najveće arhitektonske firme u Švedskoj, C.F Muler i Dinel Johanson. Zgrada budućnosti trebalo bi da ima 34 sprata.

Firme su objasnile da je drvo jeftinija alternativa čeliku i betonu, zato što košta manje da se prenese i emituje manje ugljenika od te dve sirovine.

Još jedna prednost drva je što može da se proizvede tako da ima povećanu otpornost na vatru, s obzirom na to da drvo sadrži oko 15 posto vode u sebi koje će ispariti pre nego što se drvo zapali.soliter 02

Arhitekte kažu i kako će se zgrada napajati solarnom energijom od ploča koje će biti postavljene na krovu zgrade, ali i da će svaki apartman imati zastakljene verande, kao i zelenilo koje će okruživati zgradu i njene zidove.

Ovo nije prvi put da arhitekte u Švedskoj žele da naprave ovakvu zgradu, naime oni su već dizajnirali i izgradili drvenu zgradu na sedam spratova.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar