Prosize kapsule

Twitter uzeo učešće u akciji protiv rasizma

tviterDruštvena mreža Twitter dostavila je francuskim vlastima informaciju koja bi mogla da pomogne u otkrivanju autora niza rasističkih i antisemitskih komentara i pristala da sarađuje sa jevrejskom studentskom grupom u borbi protiv govora mržnje.

Predsednik Unije jevrejskih studenata Francuske rekao je da je ta organizacija, poznata kao UEJF, povukla tužbu od 50 miliona dolara protiv Twitter Inc. sa sedištem u San Francisku, koja je ranije podneta kako bi se na kompaniju izvršio pritisak da “okonča nemar Twittera”, kada je reč o govoru mržnje na toj mreži.

“Očekujemo da Twitter poštuje zakone naše zemlje. Propagiranje rasne i antisemitske mržnje je u suprotnosti sa francuskim zakonima”, rekao je u telefonskom intervjuu Džonatan Hajoun.

Politika društvene mreže Twitter podrazumeva da međunarodni korisnici poštuju lokalne zakone koji se tiču on-line ophođenja i izražavanja, kao i “slobodnog stila” na društvenim mrežama, koje je zakon EU nekada zabranjivao.

Na primer, Nemačka zabranjuje upotrebu simbola i slogana povezanih s nacizmom, kao što su “svastika” ili fraza “Heil Hitler”, podsetio je AP.

Francuski zakon zabranjuje bilo koju vrstu diskriminacije na etničkoj, nacionalnoj, rasnoj ili religijskoj osnovi – još od 1881. godine. Ova zabrana se od 2004. godine odnosi i na Internet.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar