Prosize kapsule

Deportovali ga iz zemlje zato što je debeo

gojaznostVlasti na Novom Zelandu saopštile su jednom kuvaru iz Južnoafričke republike da je suviše debeo da bi ispunio “zdravstvene standarde” u zemlji i da mora da se iseli.

Na Novom Zelandu skoro 30% odraslih ima višak kilograma ili su gojazni, a imigracione vlasti su kuvaru koji ima oko 130 kilograma saopštili da se “ne uklapa u standarde” koje je uspostavilo ministarstvo zdravlja.

Njemu sada preti deportacija sa Novog Zelanda uprkos tome što je oslabio skoro 30 kilograma od kada se preselio u grad Krajstčerč pre 6 godina, kada je imao više od 160 kilograma.

Novi Zeland ima najveći procenat gojaznih odraslih osoba u razvijenom svetu, što je vlasti u zemlji nateralo da se ozbiljnije pozabave ovom bolešću od koje zbog poremećaja u ishrani pati 30% ljudi.

Kuvar Albert Butenhujs i njegova supruga su nakon ovog upozorenja saopštili da do sada nisu imali veće probleme oko obnavljanja njihovih viza i da Albertova težina nikada nije predstavljala problem, iako je Albert 2007. godine kada su se doselili na Novi Zeland imao 30 kilograma više nego sada.

Međutim u maju ove godine im je stiglo obaveštenje da će Albert zbog prekomerne težine morati da se iseli i da su im uskraćene vize za dalji boravak na Novom Zelandu.

“Ironija je što je on bio dosta teži kada smo se ovde doselili, kao i na prvom pregledu na osnovu kojeg nam je dozvoljeno da se uselimo nego sada kada su nam saopštili da nam vize nisu produžene”, komentariše Albertova supruga.

Ovaj bračni par se žalio na odluku imigracionih vlasti direktno ministru, navodeći da je Albet u međuvremenu dodatno oslabio, a predstavnik za štampu iz imigracionog odeljenja je saopštio da je žalba odbačena zbog toga što Albertova izuzetna gojaznost “značajno pogoršava njegovo zdravstveno stanje” i povećava rizik od komplikacija, uključujući i nastanak dijabetesa, viokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja.

“Važno je da svi koji žive na Novom Zelandu ispunjavaju “zdravstvene standarde i tako smanje troškove zdravstvenih ustanova”, dodaje se u saopštenju iz službe za imigraciju, pa će kako stvari stoje Albert i njegova supruga nakon 6 godina na Novom Zelandu morati da se vrate u Južnoafričku republiku.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Deportovali ga iz zemlje zato što je debeo

  1. Pingback: Deportovali ga iz zemlje zato što je debeo - Web-novine.com | Web-novine.com

Ostavite komentar