Prosize kapsule

Gde se nalaze NSA serveri za špijuniranje preko interneta?

serveriList Gardijan objavio je nove podatke o prisluškivanju koje sprovodi NSA, tvrdeći da postoji i tajni program “Ekskiskor” koji prati sve aktivnosti korisnika interneta.

Pozivajući se na poverljiva dokumenta koja mu je dostavio odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden, britanski dnevnik ističe da ovaj program predstavlja najrasprostranjeniji sistem za prikupljanje podataka.

Gardijan ističe i da analitičarima NSA nije potrebna prethodna dozvola za pretragu elektronske pošte, aktivnosti na društvenim mrežama i istorije pretraživanja na internetu.

Infrastruktura ovog sistema sastoji se od 500 servera, a karta sveta koju je britanski list objavio uz poduži članak pokazuje da su serveri raspoređeni na svakom kontinentu, kako na teritoriji američkih saveznika, tako i na teritoriji američkih rivala, poput Rusije, Kine i Venecuele.

Ovaj program razlikuje se od drugih do sada obelodanjenih programa koje SAD koriste za nadzor na internetu jer omogućava pretragu praktično svake onlajn aktivnosti.

Gardijan je objavio 32 slajda koji predstavljaju, kako se stiče utisak, brifing za obuku u okviru NSA o tome kako ovaj program za nadzor funkcioniše i koje su njegove karakteristike, a sadržaj četiri slajda je prekriven jer, kako se navodi, otkriva detalje pojedinačnih operacija NSA.

Slajdovi su obeleženi kao “strogo poverljivi”, uz naznaku da su namenjeni samo osoblju iz SAD, Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda. Napravljeni su 2007. godine, a oznaka poverljivosti će sa njih biti uklonjena tek 2032. godine.

U objavljenim dokumentima se ističe i da je ovaj program omogućio američkim agentima da uhvate “više od 300 terorista”.

Gardijan je Snoudena intervjuisao u junu, kada je bivši obaveštajac bio u Hongkongu, nakon što je pobegao iz NSA noseći poverljiva dokumenta. List ne navodi zašto dokumenta o programu “Ekskiskor” nije objavio u junu, kada je obelodanio manje moćan sistem za nadzor “Prizma”.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar